mandag 11. mai 2015

Drammen, på bybesøk mai 2015, del 1

Lørdag 9. mai rett etter frokost kjørte vi til Drammen. Det er en by og kommune i Buskerud, ca. 40 km sørvest for Oslo, så Drammen ligger ikke langt fra hovedstaden. Det første jeg la merke til var de fine, blomstrende trærne som pyntet opp.

Trærne blomstret

Drammen ligger i et dalføre ved utløpet til Drammenselva, byen blir derfor kalt Elvebyen. Nå spaserte vi på Papirbredden. Vi var nå på det gamle fabrikkområdet til Union papirfabrikk langs elven på Strømsøsiden i Drammens sentrum.

Gamle papirfabrikken

Her kom vi til statuen av dikteren Per Sivle (1857- 1904). Han bodde store deler av sitt voksne liv i Drammen, og er blitt kalt byens dikter. Men det endte tragisk, han skrev et avskjedsdikt før han skjøt seg i 1904. Diktet starter slik: Ja, no skal Noreg ha takk for meg....

Per Sivle.

Vi spaserte videre og så nybygde industriområder og utsikt mot elva.

Nybygg

Utsikt nedover elva

Vi spaserte over Ypsilon bru som har fått navn etter sin spesielle form. Fra luften ser den ut som en Y. Ybsilon er etter Y i det greske alfabetet. På folkemunne kalles den for Y- brua.



Y- brua binder sammen Strømsøsiden med Bragernessiden der gamlebyen og sentrum ligger. Nå gikk vi over brua mot Bragernessiden.

Y- brua sett på avstand
 
 Gamlebyen lignet litt på bebyggelse i de hvite sørlandsbyene. Drammen ligger i et dalføre ved utløpet til Drammenselva og blir derfor kalt Elvebyen.

Fra gamlebyen

Vi kom til Gamle Kirkeplassen som er en rektangulær park. Den har fått navn etter Gamle Bragernes kirke. Den stod her til den brant ned i 1866.

Gamle kirkeplassen

Vi beundret Drammens teater som ble åpnet i 1870, det er bygd i nyrenessansestil. I 1993 ble teateret påtent og brant ned, kun ytterveggene stod igjen. Teateret ble bygget opp nøyaktig som det var, og stod ferdig i 1997.

Stilig teater

Vi passerte Frimurerlosjen som stod ferdig i 1929, og som kan leies som festlokaler.

Frimurerlosjen

 Vi så statuen Tømmerfløteren nede mot elven, skulpturen er fra 1952. Det er et minnesmerke over den viktige tømmernærigen som preget Drammenselva gjennom flere hundre år.

Tømmerfløteren

Neste var Bragernes torg med et stort blomstermarked. Her var nå oppsatt flere telt der de solgte mat av forskjellig slag, for det var Bondens Marked i disse dager. En stor utescene var også satt opp på torget.

Blomstermarkedet

Flere telt satt opp


Bondens Marked

Utescene var satt opp

Vi studerte tårnbygningene som er tidligere brannvakta til venstre og rådhuset til høgre som stod ferdig i 1871. Det var en bevisst plan bak byggingen av tårnbygningene og kirken. Sammen med torget skulle det danne en arkitektonisk helhet. Kirken skulle ligge høyt og fritt med åsene i bakgrunnen.

Tårnbygningene

Rådhuset

Vi gikk ikke helt opp til kirken, for vi så der var konfirmasjon. Mange mennesker i bunader.
Bragenes kirke er en langkirke fra 1871 i nygotisk stil, det er en prostikirke i Drammen.

Bragenes kirke

Vi passerte en liten bjørnestatue


Del 2 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar