torsdag 14. mai 2015

Sverige, tilbakblikk, mai 2015, del 1

Jeg har ofte tenkt på at jeg vet egentlig forlite av helheten om land jeg besøker. Er jeg kun i en by, får jeg som regel hele historien. Iblant når det passer sånn, vil jeg se litt nærmere på dette. Et typisk eksempel er vårt naboland Sverige som vi deler en lang grense med. Broderfolket svenskene.

Lang grense

 
 
De aller fleste av oss kjenner kongefamilien i Sverige. Kongeparet og deres tre barn, nå voksne alle sammen. Kong Carl XVI Gustav Folke Hubertus Bernadotte, og hans dronning Silvia. Carl Gustav ble konge i 1973, og er den 7. monark av Bernadotte- slekten på den svenske tronen.  
 
Kongeparet             
     
 
Sverige var det andre landet jeg besøkte, det var i 1969. Vi dro dit på campingtur og det var den gangen stor stas. Bilen ble fylt opp med ting vi trengte, hadde med et lite telt og dro av sted med tre barn. Vi campet flere steder, også nær hovedstaden Stockholm. Det var spennende.
 
Ved vakten utenfor slottet
 
 
Sverige ble selvstendig på 1500- tallet, stormaktstiden var på 1600- tallet. Bildet under ble tatt på samme turen utenfor et middelalderslott i Ørebro.
 
Ørebro i 1969
 
 
Neste besøk i Sverige var med båt i 1974, vi tok med den minste som var kommet inn i familien, samt barnevogn og ble med. Første havnen i Sverige var et lite sted som het Otterbeck. 
 
I Otterbeck, Kari til høgre
 
 
Neste havn var Gøteborg som er nest største byen i Sverige og ligger på vestkysten. Gøteborg fikk bystatus i 1621. Gøteborg havn er Nordens største.
 
I Gøteborg 1974
 
 
Vi var også i Kristinehamn
 
 
Tre Kronor har vi hørt om, det heter også det svenske nasjonale ishockeylaget, men er også et av Sveriges nasjonalsymbol og inngår i Sveriges riksvåpen. Norge og Sverige morer seg med vitser om hverandre, og mange av oss ler av vitser om svenskene, men mener ikke noe vondt med det. Her er en hørt på et svensk sykehus: Oskar!Oskar! Du må våkne! Endelig våkner han spør hva de vil. Oskar! Du har glemt å ta sovemedisinen din!
 
Tre Kronor
 
 
Tredje turen til Sverige var i 1976. Da var vi også på campingtur, men da var målet to andre land, men på hjemveien kjørte vi gjennom Sverige og campet der. En av plassene vi campet het Jätsjøn camping. Bildet under er tatt der.
 
I Sverige 1975
 
 
Påsken 1976 ble det ny båttur, en av havnene var i Sverige, nok en gang var vi i Gøteborg.
 
I Gøteborg 1976
 
 
Da er det på tide å ta med flere fra den svenske kongefamilien. Kronprinsessen av Sverige ble født i 1977. Hennes fulle navn er Victoria Ingrid Alice Desiree kronprinsesse av Sverige og hertuginne av Västergøtland. Hennes mann er svensken Daniel, nå prins Daniel, og de har foreløpig bare datteren Estelle.
 
Victoria med familie
 
 
Sommeren 1976 ble det ny båttur, igjen stimet vi mot Sverige og der var vi innom Landskrona.
 
I Landskrona
 
 
På båtturen sommeren 1985 var vi flere turister om bord, flere av mannskapet hadde med fra familien sin. Da var vi innom Öland som er en øy i Kalmar len. Det er Sveriges nest største øy. Vi var en tur innover i landskapet som nesten var som et prærieområde.
 
På Öland 1985
 
 
På denne turen var vi også innom Gotland som er Sveriges største øy og ligger i Østersjøen.
 
Fra Visby,Gotland
 
 
 
Del 2 kommer i morgen.
 
 

 
 
 
     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar