fredag 22. mai 2015

Våren 2015 er snart historie

I dag vil jeg starte med fakta fra en artikkel jeg leste i Aftenposten mandag. Den handlet om den kjente britiske sjøhelten Lord Nelson (1758- 1805). Statue av ham står mellom annet på Trafalgard Square i London. Den ble reist i 1843.Først på nært hold kan vi se at han mangler en arm. Han var også blind på høgre øyet, samt led av malaria og sjøsyke. Det jeg ikke visste var at Nelson var en fante i privatlivet.

Lord Nelson

Den engelske sjøhelten dro til sjøs bare 12 år gammel og ble kaptein 20 år gammel. Slaget ved Trafalgard var britenes første seier under Napoleonskrigene, men det ble Lord Nelsons endelikt. Tre timer etter seieren ble han skutt av en franskmann og døde. Under ser vi et maleri fra slaget.

Slaget ved Trafalgard

 Men sladderen gikk om privatlivet til Nelson som var gift og hadde familie. Elskerinnen Emma var også gift, men fikk likevel to barn med Nelson, ene datteren vokste opp. Det sies at Emma var meget vakker, men dette ble tidenes skandale i England på slutten av 1700- tallet. Maleren George Romney malte flere malerier av Emma.

Emma

Lord Nelson var høgt dekorert og kjent for sitt mot, men verken flåteledelsen eller hans kone likte livsførselen hans. Det er skrevet minst 1000 bøker om sjøhelten og laget 20 filmer om Nelson. Det er reist 25 statuer over Nelson i forskjellige land. I den britiske marine har alltid vært et skip med hans navn. Men som nevnt var han en liten fante i privatlivet.

Lord Nelson

Ellers har det vært en rolig uke, været har minnet lite om vår, kjølig og en god del regn. Men i går på torsdag var det middag i Oslo på Restaurant Fjord. Det var enda en bursdagsgave som skulle feires, den siste denne gangen. To av oss møtte litt tidlig, men kunne sette oss ved bordet vi hadde bestilt.

Ved bordet

Fjord restaurant har en rik fiskemeny med gode råvarer. Innredningen er spesiell med uvanlige lysekroner som minnet om hvalrosstenner. Badet hadde også et elegant snitt.

Spesiell innredning
 

Elegant bad

Så kom de andre to og vi kunne studere menyen og ble enige om fem retter med tilhørende vinmeny.

Menyen

Først kom en liten velkomstrett. Det var en nydelig blomkålsuppe, samt ferskt brød til.

Suppen

De andre tok som forrett stekt skate, men siden jeg ganske nyst hadde vært i Karibia og svømt med skater kunne jeg ikke tenke meg å spise det, og valgte makrell.

Forretten

Neste rett var Dagens fangst som var lange med tilbehør, blant annet hummersaus. Nydelig mat.

Dagens fangst

Så kom Lyr fra Bud. Herlig tillaget fisk med tilbehør. Fersk og velsmakende mat.

Lyr fra Bud

Men nå måtte vi ha en pause før måltidet skulle avrundes med to retter til. Det er alltids noe å diskutere når vi møtes.

Pause

Så startet siste omgang, og først var det Norske Gårdsoster. De ble spennende servert med små godbiter ved siden av.

Norske Gårdsoster

Måltidet ble avrundet med Sitronmousse og blant annet nøtte- is. Det ble et godt femretters måltid som var lekkert dandert og velsmakende. Kelneren som hadde med oss å gjøre var hyggelig og kunne sitt fag. Jeg kan gjerne anbefale Restaurant Fjord.

Desserten

Da blir det en uke stille på bloggen, for jeg skal på en ukestur. Den skal jeg fortelle utførlig om når jeg kommer hjem. Jeg var nettopp ut og sjekket balkongkassen og så på de gule tulipanene som ikke er kommet skikkelig ut i det kalde, sure været.

En enkel tulipan
  
 
 
Neste blogg kommer søndag 31. mai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar