fredag 15. mai 2015

Sverige, tilbakeblikk, mai 2015, del 2

Dette andre innlegget om Sverige starter med svenskenes samlede kongefamilie. Store ting har skjedd der de siste årene, Det har vært brylluper og barnebarn har dukket opp, flere er på vei, og til alt overmål skal sistemann gifte seg til sommeren. Da blir det festivitas i Stockholm.

Hele kongefamilien

Sommeren 1994 var vi på tur med fritidsbåten, på slutten av den sjøturen var vi innom flere havner i Sverige. Her tar jeg med to stopp. Først bilde fra Marstrand som ligger nordvest for Gøteborg. Marstrand er den mest kjente seilerbyen i Norden. Vi lå også i havn en natt i Strømstad.

Fra Marstrand

 I Strømstad 1994

Det er på sin plass å ta med det svenske flagget, fint i blått og gult. Men jeg fikk en stuss da jeg leste at en skole i Sverige forbød skolen å flagge annet enn på nasjonaldagen. Dette var i fjor, og grunnen var at det kunne støte andre folkeslag. Måtte det aldri komme så langt i Norge!

Svenske flagget

Sommeren 1997 ble det ny tur med fritidsbåten. Igjen ble turen lagt innom Sverige som er det femte største landet i Europa med ca. 9, 8 millioner innbyggere. Først lå vi i havn på et lite sted som het Grebstad. Senere gikk vi til Falkenberg som er en ganske stor by.

I havn i Grebstad

Fra Falkenberg 1997

Mange kjente mennesker kommer fra Sverige, og de er eller har vært berømte på mange felt. Tidligere var det Ingrid Bergman, Abba, og Bjørn Borg, bare for å nevne eksempel. Mest berømt er vel Abba i glansdagene på 1970- 1980- tallet. Kun The Beatles har solgt flere album enn Abba.

Superpopulære Abba

Da vi dro på busstur til Russland 2010, gikk turen først til Malmø der vi overnattet. Da gikk vi tur ut for å se på byen. Der overnattet vi også på hjemtur. Jeg har vært innom Malmø før også, men tar med kun denne gangen. Malmø er den tredje største byen i Sverige etter Stockholm og Gøteborg.

Fra Malmø 2010
 
De fleste land har nasjonalblomst og nasjonalfugl for eksempel. Nasjonalblomsten sies å være Linnea, men det er ikke bekreftet, Derimot har de nasjonalfugl som skal være Svarttrost.

Linnea?

Svarttrost


Påsken 2014 feiret vi på hytte i Trysil. En av dagene dro noen av oss på biltur over grensen til Sverige. Vi var til Sälen kommune i Dalarna. Vi så på landskapet, var innom et kjøpesenter, og studerte den glisne skogen før vi kjørte tilbake over grensa til Norge.

I Dalarna 2014

Mot norskegrensa

Hva slags mat er svenskenes nasjonalrett? Det vet jeg faktisk ikke. Kanskje svenske kjøttbullar? De er i alle fall gode. Men svenskene er svært flinke med å lage retter av sild. På bildet under ser vi noen smakebiter.

Svenske silderetter

Jeg har også vært på Harryturer til Sverige, men har ikke foreviget dem. Nå har jeg kommet til at jeg har vært i Sverige mellom 15 til 20 ganger. Siste gangen var helgetur til Stockholm januar i år. Jeg avslutter med to bilder derfra. Det har vært kjekt å besøke vårt naboland Sverige.

På Södermalm, Stockholm 2015


Utsikt til Gamla Stan

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar