lørdag 2. mai 2015

1. mai i Oslo, 2015

Jeg hadde aldri vært i Oslo 1. mai før, i år skulle jeg dit og se på livet. Det skulle Jannis også, og hun traff fort en beundrer.

1. mai i Oslo

Det var flott vær og mye folk ute, så kom toget marsjerende med faner og paroler, flere musikkorps var i sving.

Toget kommer

Musikkorps

Jannis måtte bæres i all støyen

En tilskuer fant fin utkikksplass

Så måtte vi snu og gå litt tilbake, for Torggata og Storgata var avsperret. Der stod flere politier, og brannbil. På taket så vi i en person, nedenfor var satt opp noe personen kunne hoppe ned på. Det så ut som om overtalelser var i gang. Trolig var det en som lurte på å stoppe livet der og da.

Selvmord?

Vi spaserte videre mot Jernbanetorget for der skulle være avduking av et monument.

I full driv

Mens vi ventet på avdukingen satte vi oss på Bella Bambino på Jernbanetorget. Belle Bambino har samme eier som restaurant Eik. Rett ved skulle avdukingen foregå.

Vi venter

Jannis overvåker det hele

Så nærmet avdukingen av monumentet over Osvaldgruppen, og jeg gikk dit. Først var det taler, så en som sang en tekst han hadde skrevet om disse som var en kjent sabotasjegruppe under krigen.

Sangeren
 
Talene, særlig en, var jeg forundret over. Dette skulle være til ære for Osvaldgruppen, men taleren brukte mye av tiden til å sverte og holde ap med Christian Ringnes og hans syn på kunst, samt prøvde å slå mynt politisk. Jeg var svært forundret. Maken har jeg ikke vært med på. Til slutt kom fem av de overlevende fra Osvaldgruppen, både kvinner og menn, på scenen, og de avduket monumentet.

Noen fra Osvaldgruppen
 
Monumentet
 
Da vi gikk fra Jernbanetorget passerte vi denne gjengen som satt og messet fra sin overbevisning. Det var en gruppe fra Hare Krishna.

Her er en gjeng

På Stortorget kom vi forbi en statue jeg ikke hadde lagt merke til før. Den er fra 1955 og laget av Skule Waksvik. Statuen er gitt som gave fra Christiania bank og Kreditkassen, samt Selskapet for Oslo bys vel.

Ved statuen

På blomstertorget

Vi tok pause på Per på hjørnet, der innredningen er ting fra en gammel engelsk kirke. Egentlig skulle vi inn på en jazzkafe, men der var kø til langt ut på fortauet. Her som vi var nå spilte de Willie Nelson som nettopp fylte 82 år. Gleder meg til sommeren for da skal vi bant annet til Nashville, der også Nelson startet å synge. 

Som i en kirke

Vi spaserte videre og kom til: Stopp Pressen. Her stoppet vi og tok en liten matbit. Her finner vi en liten, men kjent figur på veggen. Før var den en fast gjest i VG.

Nachos med salsa, rømme
og guacamole

Kjent figur på veggen

Nå spaserte vi mot Regjeringskvartalet, men passerte først den kjente statuen av avisleseren.


I Regjeringskvartalet er nå høgblokka dekket av et klede som ser ut som blokka var før bombingen. Inne på området gjør de klart for bygging av nytt kvartal. En av dem som kiver om å få oppdraget til utformingen er: Snøhetta.

Regjeringskvartalet nå
 
Det gjøres klart til bygging


Vi gjorde et stopp til på Peoples ved Sentrum scene, før jeg skulle til nærmeste busstopp. Da så vi en lang kø som skulle inn på konsert med: Highasakite. Det var mitt første møte med 1. mai i Oslo. 

Lang kø

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar