onsdag 28. september 2016

Filmen Kongens Nei

I går var jeg på kino i Sandvika og så: Kongens Nei. Det var fullsatt sal, ikke et eneste sete ledig. Denne norske filmen er regissert av Erik Poppe, en av Norges mest prisede regissører. Opprinnelig er han fotograf.

Erik Poppe

Filmen handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie i april 1940. På bildet under ser vi en avis fra april 1940.

Det var i gang 

Tidlig morgen 9. april 1940 måtte kongehuset rømme fra Oslo, i førstningen var de samlet. Kong Haakon, kronprins Olav, kronprinsesse Märtha og de tre barna. De flyktet først med tog mot Hamar.
Fra styresmaktene var også med.

Kong Haakon VII

Kronprins Olav

Kronprinsesse Märtha

Kong Haakon var som kjent dansk, og i  filmen spilles kongen av Jesper Christensen som sies å være en av dansk films dyktigste skuespillere. Og han spiller meget godt i rollen som kongen.

Jesper Christensen

Kronprins Olav blir spilt av Anders Baasmo Christiansen. Han er en kjent norsk skuespiller født på Hamar i 1976. Han har mellom annet tolket hele 7 roller i Peer Gynt på scenen, og har spilt i flere tv-serier. Jeg synes han spiller meget godt som kronprins Olav i denne filmen.

Andreas Baasmo Christensen

Tuva Novotny er en av Sveriges mest populære kvinnelige skuespillere og har spilt blant annet i flere tv- serier. Hun spiller kronprinsesse Märtha, hun var som kjent svensk, men gift med kronprins Olav. 

Tuva Novotny

Det ble en svært dramatisk flukt videre for å komme unna fiendene. I filmen ser vi mange dramatiske scener, men bildet under er fra virkeligheten, under et av angrepene i 1940.

Fra Nybergsund

Jeg syntes filmen viste godt spenningen fra de kritiske dagene dette pågikk i april 1940. Vi nordmenn har alle lært om hovedlinjene om dette på skolen, men sikkert ikke tenkt over dramatikken de som var med på dette opplevde. Bildet under er fra filmen.

Flyangrep

Bildet under er tatt av kongen og kronprinsen ved Molde da de var på flukt nordover. Et berømt bilde tatt i 1940. 

Far og sønn

Det er en dramatisk og spennende film. Gode skuespillere, og om det er tatt noen kunstneriske friheter i opplegget, tror jeg det aller meste er slik det var. Filmen viser bare de tre spennende dagene før kongen sa Nei til samarbeid med tyskerne. Jeg kan føye til at hele kongefamilien kom seg ut av landet. Kronprinsessen og barna bodde i Washington DC, USA, Kongen og kronprinsen oppholdt seg i London sammen med den norske eksilregjeringen. Da Norge ble fritt i 1945, kom kongefamilien tilbake. Filmen kan anbefales, jeg synes det var en god film.  









 




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar