fredag 23. september 2016

Humphrey Bogart, del 1 september 2016

I serien om legendariske filmstjerner skal jeg nå fortelle litt om Humphrey Bogart som i 1999 ble kåret til tidenes største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Humphrey Bogart


Han ble født i New York i 1899. Faren var kirurg, og moren var en kjent designer og senere redaktør for et motemagasin. Humphrey vokste opp i gode kår. På bildet under ser vi moren hans Maud.

Moren til filmstjernen

Barnebilde av Humphrey

Bogart vokste opp, men var ikke særlig opptatt av utdannelse. Men på slutten av Andre verdenskrig tjenestegjorde han i USAs marine.

I uniform

Bogart prøvde seg som skuespiller, og fikk etter hvert filmroller. Han fikk suksess i filmen: The Maltese  Falcon. En amerikansk film fra 1941. Regissør var John Huston. Filmen er basert på en krimbok, og Bogart spiller en detektiv. Jeg må føye til at jeg lette på Net Flix etter klassiske filmer, og fant den. Dermed så jeg Malteserfalken i går kveld. 

Kinoplakaten

Fra Malteserfalken

Bogart fikk en enda større suksess med filmen: Casablanca. Filmen er fra 1942 og er blitt en klassiker. Dette var hans første film der  han er hovedpersonen i en romantisk film. Bogarts mot spiller er Ingrid Bergman.

Fra filmen

I 1951 spilte han mot Katharine Hpburn i filmen: Afrikadronningen. Det ble en stor publikums suksess, og Bogart fikk Oscar for sin rolle i filmen.

Fra Afrikadronningen

I 1954 spilte Bogart sammen med Audrey Hepburn i filmen Sabrina. Her spiller han Limus som er broren til mannen som er kjæreste med Sabrina. Limus er ikke så glad for denne forbindelsen. De to bildene under er fra denne filmen.

Fra Sabrina

Bogart og Hepburn

Bogart spilte flere filmer sammen med Lauren Bacall som senere ble hans kone. På bildet under ser vi fra filmen: Den store søvnen.

Lauren Bacall

Fra filmen: Den store søvnen

Del 2 kommer i morgen, og da ser vi nærmere på hans fire koner. Han var en sjarmør den godeste Humphrey Bogart.

En sjarmør



  



  
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar