fredag 30. september 2016

Hillary Clinton, presidentkandidat, september 2016

Siden vi nærmer oss et svært spennende valg i USA nå i høst, har jeg sett nærmere på de to president  kandidatene til en av verdens mektigste stillinger: President i USA. Jeg skal ikke ha personlig mening om de to kandidatene, bare skrive litt om begge, først om den kvinnelige kandidaten.

Hillary Clinton

Hillary Diane Rodham ble født i Chicago, Illinois i USA i 1947. Hennes far var forretningsmannen Hugh Ellsworth Rodham. Moren het Dorothy Howell Rodham.

Foreldrene

Unge Hillary

Hillary Rodham studerte juss ved Yale Universitet, og arbeidet senere som advokat. I 1974 flyttet hun til Arkansas og giftet seg med Bill Clinton, men fortsatte som advokat. De fikk en datter, Chelsea. Bill Clinton ble president i USA 1993, og satt i to perioder til 2001. Hillary ble USAs førstedame.

Advokaten Hillary

Hillary blir presidentfrue

Førstedamen danser

Men det ble ikke bare dans på roser for Hillary i Det hvite hus i Washington DC. Da historien om Monica Lewinsky sprakk i 1998, ble det litt av en oppvask. Den gangen mistet jeg all respekt for Bill Clinton. Hva må ikke Hillary ha gått igjennom, hun må være knallsterk. Hun beholdt masken, og de er fortsatt gift.

Lewinsky- skandalen

Hillary Clinton hadde etter førstedametiden en fortsatt stor privat karriere. I 2000 ble hun valgt som senator for New York State, og gjenvalgt i 2006.


Hillary blir senator


Hun erklærte seg som kandidat i nominasjon som demokratenes presidentkandidat i 2007, men Obama vant. Da Obama ble president, utpekte han Hillary Clinton til USAs utenriksminister i 2009. Hun gikk av etter eget ønske i 2013.

  
Hillary og Bill Clintons datter Chelsea giftet seg i 2010 med amerikaner og bankmann Marc Mezvinsky. Det var et storslått bryllup der hennes berømte foreldre selvsagt var til stede. Senere ble de besteforeldre til sitt første barnebarn.

Fra bryllupet
  
    
Nå i 2016 ble Hillary valgt til demokratenes presidentkandidat. Den første kvinnen i amerikansk historie.

Presidentkandidat Hillary

Valgkampen i USA er i full gang. Ikke alt foregår i pene former, skytset kan være grovt fra begge kandidater. Nå har de to kamphanene hatt sin første av tre direktesendte debatter, og ble sett av mange millioner seere i USA, og har vakt interesse over det meste av verden.

Hillary Clinton og Donald Trump


I morgen om Donald Trump.
 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar