tirsdag 1. november 2016

Besøk på Henie-Onstadmuseum oktober 2016, del 2l

Vi var ferdig med å se utstillingen om Bærums vekst og veien videre. Men siden vi var på museet ville vi rusle rundt og se mer. Vi kom forbi bilde på veggen av paret som stiftet dette museet: Sonja Henie og Niels Onstad. Samlingen i museet består av over 4000 kunstverk. Kjernesamlingen ble gitt som gave fra Henie og Onstad. På andre bildet under ser vi isdronningen og Onstad, bildet er fra 1960- årene.

Lærerik utstilling

Sonja Henie og Onstad

Samlingen av kunst i museet vokste fram over tid. Nye verk fra forskjellige epoker er blitt innkjøpt og donert til HOKs sammensatte samling. Det er et rikt materiale med forskjellige temaer.

Plakaten

I utstillingen var skapt åtte forskjellige og ulike temaer som: kropp, bevegelse, identitet, og traume.
Første verket jeg studerte var: Galopp, 1971. Det var laget av Jean Dubuffet, (1901- 1985). Han var født og oppvokst i Le Havre i Frankrike. Mange av arbeidene hans er malt med oljefarger gjort til impasto ved å sette til sand, tjære og strå.

Galopp, 1971

Videre et bilde malt av franske Jacues Villon som var et psedonym. Han æret en fransk poet ved å ta det navnet. Hans egentlige navn var Gaston Duchamp (1875-1963). Han var en eldre bror av kunstneren Marcel Ducamp. Han må ha malt broren for bildet har hans navn.

Marcel Duchamp,1951

Jeg studerte en blå figur som er elegante i formene, og jeg gikk rundt å leste på lapper i nærheten, men fant ingen som passet til dette kunstverket. Jeg burde selvsagt ha visst det, men tok bare bilde og fortsatte videre.

Den blå figuren

Så en gammel kjenning, Pablo Picasso, (1881- 1973). Han ble født i Malaga i Spania, og ble en av de største kunstnerne på 1900- tallet. Mest kjent er han som en av grunnleggerne til Kubismen. Jeg må tilså at jeg liker best han tidligste perioder, den røde og den blå. Men kunne godt tenkt meg å eid et par verk av Picasso.

Kvinne i lenestol;1941


Vi ruslet gjennom flere saler. Nå ble bildet malt av Karel Appel studert, (1921- 2006). Han var nederlandsk maler, billedhugger og keramiker. Bildet het: Fuglekamp, 1954. Det er olje på lerret.

En av salene

 Fuglekamp, 1954

Så kom vi til Yoko Ono som ble født i 1933 inn i en av Japans rikeste bankfamilie. Men mest kjent er hun sikkert gjennom ekteskapet med John Lennon.. Hun er også kunstner, men jeg må tilstå at jeg synes en god del av hennes kunst er ganske avansert, for å si det forsiktig. Men selvportrettet av henne synes jeg var overraskende fint.

Selvportrett, 1990

Siste maleriet jeg studerte het: Treet ved elven, 1912. Det likte jeg svært godt. Det er malt av den franske kunstneren Pierre Bonnard, (1867- 1947). Bildene hans er kjent for intense farger, og han forsøkte også å legge inn i sine kunstverk symbolske og åndelige elementer.

Treet ved elven, 1912

Nå var besøket på Henie- Onstad museet over. Mye spesiell kunst hadde vi sett, og utstillingen om Bærum var lærerik. Nå kjørte vi til en av damene og drakk søndagskaffe. En hyggelig søndag etter middag.

Vi dro fra museet

 






  






   

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar