mandag 31. oktober 2016

Besøkte utstilling på Høvikodden, oktober 2016, del 1

I går, på søndag, besøkte jeg, og to andre en utstilling på Henie- Onstad museet. Museet som ble åpnet med kongelig besøk i 1968. Det henger bilde i museet av den seremonien.

Åpnet i 1968

Vi var kommet for å se den nye utstillingen som heter: Utopia Bærum. Den utforsker Bærum som et sted  midt mellom by og land. Flere spørsmål stilles. Vil stedet eksistere i framtiden? Hvordan har Bærum vokst fram? Hvorfor? Og hvor er Bærum på vei?

Et gammelt kart

Av steder i området hørte vi om Kadettangen som krigsskolen benyttet til sommerleir og øvelser på slutten av 1800- og begynnelsen på 1900- tallet. Området har vært badestrand siden 1930- tallet. I 1962 kom brua over Kvaløya.

Kadettangen

Når jeg tar buss inn til Oslo, passerer vi et stopp som heter Lakseberget, og jeg har lurt på hvorfor busstoppet har det navnet. Nå fikk jeg vite det. Lakseberget er en fjellknaus som ble sprengt ut ved utbyggingen av E 18. Tidligere var det laksefiske i bukta, nå er det plass for mange småbåter.

Lakseberget

Utbyggingen av jernbanen hadde stor betydning for utviklingen av området. Den kom i 1872, og gav støtet til etablering av en rekke fabrikker som igjen gjorde sitt til befolkningsvekst og boligbygging.

 Jernbanen

I 1927 blir Rådhuset i Sandvika oppført. I 1936 driver 300 bedrifter detaljhandel i Bærum. 11 bedrifter drev engros- eller agenturvirksomhet. Det var utstilt en modell av Sandvika sentrum fra ca. 1930- 1940.

Modell

Det var utstilt mange ting fra gamle dager fra faner til bruksting. Til og med et gammelt skrivebord var satt opp. I et rom viste de film der man kunne se en buss som kjørte i området og en kunne se ut på stedene den passerte.

Gamle faner
Fane

Safting?

Gammel skrivekrok

I forkant av denne utstillingen var publikum invitert ved å sende inn foto fra Rykkinn, Nadderud, Sandvika og Fornebu. En hel vegg med gamle bilde var utstilt. Det var artig å se.

Litt av fotoveggen

 I 1939 ble Fornebu flyplass satt i drift, men i dag er den for lengst nedlagt, og området er under utbygging til andre ting, både forretningsbygg og boliger for å nevne noe. Under ser vi plan over utbyggingen av Fornebu. Utstillingen ser på utviklingen og veien videre. 

Utopia


Planen er fra år 2000

  Etter denne interessante utstillingen, så vi mer i museet. Del 2 i morgen. 

 


 


 

  

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar