mandag 3. oktober 2016

Hverdagsliv, og besøk på Leangkollen, oktober 2016

Før jeg forteller om dette besøke vil jeg si at siste uken i september var rolig, kun trening og kino besøk. Tirsdagen var jeg på kino og så den norske filmen: Kongens NEI. En god film. Den har jeg fortalt om.

Kinoplakaten

Da jeg ikke fant noe interessant på tv en kveld, gikk jeg inn på NETFLIX, som jeg fikk et års abonnement på i julegave, der fant jeg en film på sjangeren: Nykommere. Filmen viste seg å være både interessant og spennende. Den kan jeg anbefale. Tittelen er: Palm Trees in the Snow. 

Filmen

Vi har hatt for det meste fint vær i siste uken av september, det har gitt fine farger på himmelen nesten hver kveld.

Fine kveldsfarger

Men søndag ble det litt av en utflukt, ikke bare ett besøk, men to. Nå skal jeg fortelle om besøket på Leangkollen. Til jul fikk jeg flere utflukter i gave i julekalenderen min. Jeg hadde vært på alle unntatt Leangkollen. De to giverne visste jeg var interessert i historie, og dette stedet har sin historie å fortelle. 

Framme på Leangkollen

Før Andre verdenskrig ble eiendommen på ca. 60 mål kalt Bråtan, og ble brukt til husmannsplass. Under krigen ble eiendommen solgt til Quisling. Han satte i gang bygging av en tømmerhytte på
600 kvadratmeter. Dett skulle bli Quislings "Ørnerede". Her oppe er god utsikt.

Fin utsikt

Vi ruslet gjennom flere av romma som er i gammel stil og har navn som "Blåstua", og "Losstua". Quisling har aldri bodd her, For krigen sluttet og Quisling ble skutt som landsforræder. Etter krigen ble eiendommen overtatt av: Direktoratet for fiendtlig eiendom.

Innredet i gammel stil

Bjelker i taket

I 1947 ble stedet solgt til Norsk Sjømannsforbund, og fikk da navnet Leangkollen. De første årene etter krigen ble stedet benyttet som rekreasjonssenter for sjøfolk, siden ble Leangkollen også benyttet til kurs for forbundets medlemmer. Innredningen viser også et maritimt miljø.

Maritim innredning
Minner om sjølivet

Flere av romma står slik de gjorde den gang, som for eksempel "Peisestua" og "Storstua". Etter utvidelsen i 1958, ble også andre invitert til å arrangere kurs på Leangkollen.

Stilig rom 

Fra 1970 ble det bestemt å drive Leangkollen som et kommersielt kurssenter, og ble etter hvert satt i gang utvidelser og moderniseringer. Stedet blir mye brukt til selskap og brylluper. Det var interessant å rusle rundt å se særlig de gamle romma.

Utenfor huset

I dag er Leangkollen også hotell med 98 gjesterom, 17 konferanserom, 10 grupperom, restaurant, stuer og bar. Men det interessante for meg var de gamle romma som har en historie å fortelle. Mannen som opprinnelig skulle bo her ble skutt på Akershus Festning i 1945. Vi tok en siste titt på utsikten, og så akkurat i Kielfergen på vei ut fra Oslo.   

Glimrende utsikt

Vi skulle videre til et besøk som ble spontant bestemt der og da. Det skal jeg fortelle om i morgen.

   



  


 

 
  

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar