Kart
Estland er det nordligste og det minste av de baltiske land. Det er om lag så stort som Danmark. I Estland bor rundt 1, 5 millioner mennesker. Da vi kom til grensen så vi det blå, svarte og hvite flagget vaiet. Vi ble fortalt at øverste stripen som var blå symboliserte havet, Den svarte stripen i midten var symbol for jorda, og den nederste hvite stripen betydde håpet. På bildet under er den hvite stripen nederst vanskelig å se.
Flagget
Estland er republikk og fikk sin selvstendighet i 1991. Presidenten i landet sitter i 5 år, men kan bli gjenvalgt. Det ble Toomas Hendrik Ilves som har sittet i to perioder fra 2006- 2016. Det har nettopp blitt valgt ny president, en kvinne: Kersti Kaljulaid. Om hun er offisielt innsatt i embetet vet jeg ikke, jeg har ikke funnet noe offisielt om det.
T.H. Ilves
Kersti Kaljulaid
I juli 2007 kjørte vi inn i Estland og videre etter hvert gjennom fint landskap, ofte så jeg velstelte områder der også åkrer av raps lyste opp med sin gule farge.
Åker med raps
Vi kjørte inn i Estlands eldste by Tartu, her skulle vi overnatte. Byen ligger ved elven Emajögi. Tartu er nest største byen i Estland med ca. 100 000 innbyggere.
Fin by Tartu
På byvandringen så vi det var mange bygninger i nyklassisk stil. Ved Rådhuset lå noen av de mest elegante bygningene. Rådhuset syntes jeg var et flott bygg.
Rådhuset i Tartu
Foran Rådhuset
Men et sted i byen så jeg et lyst, smalt hus som var begynt å sige litt til ene siden. Det er ikke godt å se på bildet, men godt å se når en står ved huset. Det minnet litt om et visst bygg i Pisa, Italia.
Huset
Tartu er Baltikums mest prestisjefylte utdanningssentra. Universitetet ble grunnlagt i 1632. Bygget ser ut som et slott. Vi ble vist rundt inne i bygget og det var imponerende.
Universitetet i Tartu
Turen fortsatte til hovedstaden Tallinn som har ca. 400 000 innbyggere. Tallinn er også største havneby, og ligger helt nord på den baltiske halvøy. Byen ble igjen hovedstad da landet fikk sin selvstendighet i 1991.
Tallinn
Tallin er den mest kjente av Baltikums hovedsteder, det er fordi den har vært lengst åpen mot Vest Europa. På byvandringen så jeg at også her var mange staselige bygninger. Gamlebyen må nevnes, det er et sjarmerende område å rusle rundt i.
Tidligere slott, nå regjeringsbygg
Russisk ortodoks kirke
Fra gamlebyen i Tallinn
Vi avsluttet besøket i Estland i den kjente badebyen Pärnu. Byen er kjent for sine gamle trehus og villaer som er opptil flere hundre år gamle.
Pärnu
Byen har ca. 60 000 innbyggere. En idyllisk by med flere pittoreske trehus. Pärnu er også kalt for lindetrebyen, på grunn av alle lindetrærne.
Flotte trehus
Byen er også kjent for den 7 km lange sandstranden, den er naturligvis populær. Vi tok en titt på den. Men nå var vår baltiske reise over. Masse interessant hadde vi sett på turen gjennom de tre baltiske land. Nå gikk reisen tilbake til Norge.
Fra badestranden i Pärnu
Neste blogg kommer mandag 10. oktober.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar