torsdag 6. oktober 2016

Om Estland, oktober 2016

Jeg var som fortalt på reise i de baltiske land sommeren 2007, og har fortalt om Latvia og Litauen. I dag skal jeg fortelle litt om det tredje og siste landet vi besøkte, Estland.

Kart

Estland er det nordligste og det minste av de baltiske land. Det er om lag så stort som Danmark. I Estland bor rundt 1, 5 millioner mennesker. Da vi kom til grensen så vi det blå, svarte og hvite flagget vaiet. Vi ble fortalt at øverste stripen som var blå symboliserte havet, Den svarte stripen i midten var symbol for jorda, og den nederste hvite stripen betydde håpet. På bildet under er den hvite stripen nederst vanskelig å se.


Flagget

Estland er republikk og fikk sin selvstendighet i 1991. Presidenten i landet sitter i 5 år, men kan bli gjenvalgt. Det ble Toomas Hendrik Ilves som har sittet i to perioder fra 2006- 2016. Det har nettopp blitt valgt ny president, en kvinne: Kersti Kaljulaid. Om hun er offisielt innsatt i embetet vet jeg ikke, jeg har ikke funnet noe offisielt om det.

T.H. Ilves

Kersti Kaljulaid

I juli 2007 kjørte vi inn i Estland og videre etter hvert gjennom fint landskap, ofte så jeg velstelte områder der også åkrer av raps lyste opp med sin gule farge.

Åker med raps

Vi kjørte inn i Estlands eldste by Tartu, her skulle vi overnatte. Byen ligger ved elven Emajögi. Tartu er nest største byen i Estland med ca. 100 000 innbyggere.

Fin by Tartu

På byvandringen så vi det var mange bygninger i nyklassisk stil. Ved Rådhuset lå noen av de mest elegante bygningene. Rådhuset syntes jeg var et flott bygg.

Rådhuset i Tartu

Foran Rådhuset

Men et sted i byen så jeg et lyst, smalt hus som var begynt å sige litt til ene siden. Det er ikke godt å se på bildet, men godt å se når en står ved huset. Det minnet litt om et visst bygg i Pisa, Italia.

Huset

Tartu er Baltikums mest prestisjefylte utdanningssentra. Universitetet ble grunnlagt i 1632. Bygget ser ut som et slott. Vi ble vist rundt inne i bygget og det var imponerende.

Universitetet i Tartu

Turen fortsatte til hovedstaden Tallinn som har ca. 400 000 innbyggere. Tallinn er også største havneby, og ligger helt nord på den baltiske halvøy. Byen ble igjen hovedstad da landet fikk sin selvstendighet i 1991.

Tallinn

Tallin er den mest kjente av Baltikums hovedsteder, det er fordi den har vært lengst åpen mot Vest Europa. På byvandringen så jeg at også her var mange staselige bygninger. Gamlebyen må nevnes, det er et sjarmerende område å rusle rundt i.

Tidligere slott, nå regjeringsbygg


Russisk ortodoks kirke

Fra gamlebyen i Tallinn

Vi avsluttet besøket i Estland i den kjente badebyen Pärnu. Byen er kjent for sine gamle trehus og villaer som er opptil flere hundre år gamle.

Pärnu

 Byen har ca. 60 000 innbyggere. En idyllisk by med flere pittoreske trehus. Pärnu er også kalt for lindetrebyen, på grunn av alle lindetrærne.

Flotte trehus

Byen er også kjent for den 7 km lange sandstranden, den er naturligvis populær. Vi tok en titt på den. Men nå var vår baltiske reise over. Masse interessant hadde vi sett på turen gjennom de tre baltiske land. Nå gikk reisen tilbake til Norge.

Fra badestranden i Pärnu


Neste blogg kommer mandag 10. oktober.

   



  

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar