onsdag 26. oktober 2016

Om Katharine Hepburn, oktober 2016, del 1

Om gamle filmlegender skal jeg nå skrive om Katharine Hepburn. Hun ble en verdensberømt filmstjerne, fikk flere Oscar, pluss mange nominasjoner til den gjeve prisen.

Katharine Hepburn


Katharine ble født i USA i 1907. Hun vokste opp i New England som den andre av seks barn. Hun hadde tre brødre og to søstrer. Hennes far var en ansett urolog, og moren var arving til en stor formue. Faren var opptatt av at barna skulle drive med idrett, så barna ble flinke i sine forskjellige grener.

Katharine som barn
  


I 1921 var hun 13 år da hun fant sin bror kvalt. En tror det var en ulykke. Denne tragedien tok Katharine svært tungt. Men livet måtte gå videre, og hun startet senere på Bryn Mawr College, et høyt ansett kvinneuniversitet. Hun tok en grad i filosofi og historie i 1928.

Litt større barn
 
Katharine Hepburn var 21 år da hun giftet seg med børsmegleren Ludlow Ogden Smith i 1928. Han var fra en av Pennsylvanias fineste familier. Ekteskapet varte til 1934, da ble de skilt.

Ekteparet

Katharine Hepburn fikk etter hvert mindre roller på Broadway. Hun fikk sin første filmrolle i 1933. Alt i sin tredje film: Morning Glory, fikk hun sin første Oscar. Da spilte hun mot Douglas Fairbanks Jr.  

Filmplakaten
I 1935 spilte hun i filmen: Sylvia Scarlet. Motspiller var Cary Grant. Nå var Katharine skilt og det gikk etter hvert rykter om kjærester, men ingen visste sikkert. Under ser vi to bilder fra filmen.

Fra filmen

Cary Grant og Katharine

I 1942 spilte hun sin første av i alt 9 filmer sammen med Spencer Tracy. Filmen het: Woman of the Year. Under ser vi først filmplakaten fra filmen.

Plakaten
 

Bilde fra filmen

I 1959 spilte Katharine i filmen: Suddenly Last Summer. Filmen er basert på et stykke med samme navn skrevet av Tenneesse Williams. Hennes motspiller var Montgomery Cliff.

Motspilleren
 

Filmplakaten
I 1967 Spilte Katharine Hepburn i filmen: Gjett hvem som kommer til middag. Motspiller er blant andre Spencer Tracy. Filmen er en dramakomedie. De to spiller ekteparet som må takle at datteren kommer hjem med en farget mann og presenterer ham som sin tilkommende mann. Det var ganske nytt på den tiden.

Bilde fra filmen
Plakaten

Filmen: Rooster Coburn, ble spilt inn i 1975. Motspiller er John Wayne. Det er en western eventyr film. Under ser vi to bilder fra filmen.

Fra filmen

Katharine og John Wayne

I 1985 spilte hun i filmen: Grace Quigley. Det er en liten, svart komedie. Katherine spiller en kvinne som mener hun ikke har mer å leve for, så allierer hun seg med en kar som spilles av Nick Nolte.

Katherine og Nick Nolte

Fra filmen

Katharine Hepburn var en moden dame da hus spilte inn filmen: Love Affair Den spilte hun inn i 1994 sammen med Warren Beatty.

Warren Beatty
Fra filmen

Del 2 i morgen.




 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar