søndag 23. oktober 2016

Om Tsjekkia, oktober 2016,del 1

 I serien om land jeg har besøkt skal jeg nå skrive om Tsjekkia som jeg besøkte i påsken 2000. Tsjekkia er et land i Sentral Europa og grenser til land på alle kanter. Landet omfatter også det historiske området Bøhmen.

Kart

Først litt historie. 1 1939 ble Tsjekkoslovakia okkupert av Tyskland, så befridd av Sovjets Røde hær i 1945. Under et statskupp i 1948 ble landet et Østblokkland under sovjetisk kontroll. Som følge av  Fløyelsrevolusjonen i 1989 brøt det kommunistiske diktaturet sammen. Det ble demokratisk valg, og 1. januar 1993 ble landet delt på fredelig vis til republikkene Tsjekkia og Slovakia. Jeg har kun besøkt Tsjekkia.   

Det tsjekkiske flagg

Ved presidentvalget i 2013 ble Milos Zeman valgt til president. Han ble født i 1944, og er utdannet økonom. Før var Zeman også statsminister.

Milos Zeman

I påsken 2000 dro vi altså på en ukes rundreise i Tsjekkia og startet i Praha. Hovedstaden er landets største by, og ligger ved elven Vltava i Bøhmen. Bøhmen var opprinnelig et selvstendig kongerike. Under ser vi ruten vi kjørte.

Turkartet
Vi startet altså i Praha som første gang ble nevnt av en arabisk kjøpmann i 965. Han kalte Praha: Denne vakre by av sten. I dag er byen kjent for de vakre bygningene i forskjellige stilarter. Jeg skal fortelle kun litt om turen i Tsjekkia.

Fra Praha
 

Praha er delt i områder. Den gamle bydelen fra 1200, den nye bydelen fra 1300, og den jødiske bydelen. Mesteparten av byens 50 000 jøder ble drept under Holocaust under Andre verdenskrig.
Byen ble grunnlagt på slutten av det 9. århundre. Vi dro opp til Hradean-høgda der Pragslottet ligger.

Fra Hradean høgda

Her oppe hadde vi god utsikt over Praha. En kunstner hadde stilt ut maleriene sine her, og jeg kjøpte et lite et med motiv fra byen. På bildet under sitter maleren og ordner med maleriene sine.

Kunstneren

Vi besøkte Vituskatedralen som er et praktbygg. Inne i kirkerommet var flere vakre glassmalerier. Vi spaserte videre gjennom Alkemistkvarteret, Den gylne grenden. Her jobbet i sin tid de kongelige gullsmedene.  Fra høgda gikk vi ned Dronningtrappen. Jeg så at våren var kommet langt i Praha.
Da var det vi besøkte Vituskatedralen.

Dronningtrappen til venstre


Våren var kommet i Praha


Vituskatedralen


Naturligvis måtte vi spasere på den berømte Karlsbroen som ble bygd 1357. Statuene på sidene kom senere, de ble satt opp på 1700-tallet.

Karlsbroen

Neste dag besøkte vi den jødiske bydelen. Vi så den gamle gravplassen, og vi besøkte flere synagoger. I en av synagogene var utstilt barnetegninger, laget av barn mens de ventet på å bli sendt til en av de fæle dødsleirene under Andre verdenskrig. Det var fryktelig å se. Bildet under er fra en synagoge som nå er museum.

Fra Maiselova synagogen


Vi hadde også tid på egen hånd og spaserte rundt i Praha som jeg syntes er en fin by. Vi stoppet opp ved huset der det sies at forfatteren Kafka bodde da han skrev den kjente boken: Prosessen. Siste kvelden i Praha var vi på huskonsert i en villa der Mozart bodde i 1787. Det var en spesiell opp levelse. 

Her bodde Kafka

Programmet til huskonserten


Del 2 i morgen.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar