tirsdag 18. oktober 2016

Woody Allen, oktober 2016

I dag skal jeg på kino og se nyste filmen til Woody Allen, en filmskaper jeg kjenner lite til, men har sett mange av filmene hans. Nå har jeg skaffet meg noen opplysninger.

Woody Allen

Han ble født i Brooklyn New York som Allan Stewart Konigsberg. I voksen alder ble han blant annet filmregissør, manusforfatter, og skuespiller. Han er blitt en av de mest respekterte filmskapere i moderne tid. Jeg skal nevne noen av filmene. For filmen Annie Hall, fra 1978 fikk han 2 Oscar. En for beste originalmanus, og en for beste regi.

Fra Annie Hall

I 1987 vant han Oscar for beste originalmanus for filmen: Hanna og hennes søstre. Det er en romantisk komedie der også Mia Farrow spiller. Woody Allen spiller ofte roller i egne filmer.

Fra filmen: Hanna og hennes søstre


I filmen Match Point fra 2005 spilte blant andre Scarlet Johansen og Rhys Meyers. Filmen er en psykologisk triller.

Bilde fra filmen

For filmen: Midnight in Paris, fra 2011, fikk han både Oscar og Golden Globe for beste manus. Det er fra 1920- tallets Paris der det skjer ting under en nattlig spasertur.

Fra Midnight in Paris

I tillegg for prisene som er nevnt har han blitt nominert til Oscar hele 20 ganger. Han har også skrevet teaterstykker for scenen. Så litt om privatlivet hans. Hans første kone var Harlene Rosen som giftet seg med Allen da hun var 16 år i 1954. Ekteskapet varte til 1959.

Woody og Harlene

Neste ekteskap var med Louise Lasser. De giftet seg i 1966, men de skilte lag i 1996.

Louise og Woody

Før tredje ekteskap hadde han to samboere. Den ene var Mia Farrow, den andre var Deane Keaton. Begge har spilt i hans filmer.

Mia Farrow og Allen

 Deane Keaton

Allen inngikk sitt tredje ekteskap med Soon- Yi Previn i 1997, de er fortsatt gift. Hun var adoptiv datteren til Mia Farrow, noe som gjorde dem til bitre fiender. Men her skal jeg ikke skrive noe om det, for jeg er mest interessert i filmene til Woody Allen.

Tredje kone

I dag skal jeg som nevnt se hans nyeste film: Cafe Society. Den skal jeg skrive om i morgen.  

 


.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar