lørdag 11. februar 2017

Besøk i Kina, del 1, februar 2017

Kina er et av verdens største land med om lag 1,3 milliarder innbyggere. Landet styres av kommunist partiet. Fra 2013 ble Xi Jinping president i Folkerepublikken Kina.

Presidenten
Kinas flagg

Jeg var på rundreise i Kina i oktober 2000, på en 15 dagers tur som het: Den store kinareisen. Vi reiste først til Helsinki, derfra videre med fly til Peking, hovedstaden i Kina. Der tok vi inn på hotell Hua Du. Jeg skal fortelle litt av det vi opplevde på reisen.

Kart over Kina

Som vi vet var Kina før i tiden et keiserrike. Etter avslapning på hotellet kjørte vi et stykke til sommerpalasset. Der hadde keiserens favorittkonkubine fått bygd en kunstig innsjø, samt en kopi av militæret sine skip. Vi var på båttur på sjøen. Hun fikk også bygd en lang overbygget gang der hun kunne spasere i all slags vær og se på alt sammen. "Gangveien" var svært fint dekorert i forskjellige farger. Vi spaserte i denne gangen. 

Den fine gangen

Ved den kunstige sjøen

I hovedstaden besøkte vi blant annet Den Himmelske Freds Plass. Den er diger, like stor som 50 fotballbaner. Her er Maos minnehall, og et stort minnesmerke om Folkets helter. Mange vakter naturligvis.

Himmelske Freds Plass

Vakter

På plassen var fine blomster og springvann, men det jeg husker best er en kvinne som sang over høyttaler, om det var opptak eller live, vet jeg ikke, jeg så ingen, plutselig var kvinnestemmen der. Jeg stoppet opp og lyttet. Jeg har aldri før eller siden hørt en sånn vakker stemme. Det var som den kom rett fra himmelen. Det var noen uforglemmelige minutter.

På Den Himmelens Freds Plass


I Peking besøkte vi også den forbudte by. Et digert område med palass, paviljonger og hager. Keiser palasset hadde 999 rom. Det innerste palasset var keiserens private. Her levde han i stor luksus. Til husholdningen trengte de 5000 til 6000 kokker for eksempel.

Fra Den forbudte by

Senere kjørte vi for å se Himmelens tempel. Hit kom keiseren hvert år for å ofre til himmelen. Det var hans jobb å se til at det rådet total harmoni mellom Himmelen og Jorden. Denne bygningen var reist uten et eneste spikerslag i treverket.

Himmelens tempel

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg spaserte på Den kinesiske mur ved Peking. Den ble påbegynt alt 600 år før Kr. Om lag 300 000 slaver arbeidet på den i 10 år. Nå var den over 6000 mil lang, og et av verdens underverker.

På den berømte muren

Vi besøkte også den gamle bydelen i Peking. Her bor fortsatt flere tusen personer. Flere eldre var frivillige vakter og passet på hva som foregikk.

Vakt

Peking hadde også en underjordisk by laget i 1960- årene, for de trodde det skulle komme en tredje verdenskrig. Vi gikk 10 meter ned under jorden, her var nå en silkefabrikk som vi besøkte. Vi spaserte i ganger som vi ser på bildet under.

Under jorden


Fra Peking tok vi fly til Xian. Her sjekket vi inn på Lee Garden hotell. På denne kinareisen bodde vi på fine hotell. Bildet under er tatt i resepsjonen på hotellet i Xian. Vi har vært til middag, samt sett en flott forestilling med forskjellige kunstnere.

Fint hotell

Vi var på flere besøk i området, men jeg vil nevne det som er kalt verdens 8. under. Det ligger 30 km ut fra Xian: Terrakottahæren. Jeg ble stum da jeg stod på en plattform og så nedover på den nesten 6000 store hæren av terrakottasoldater i normal størrelse, samt hester og hestespann. Dette ble helt tilfeldig oppdaget i 1974. Huang Di har startet på dette byggverket i sin regjeringstid ca. 210 før Kr.  Han har brukt hundretusentalls kunstnere og skulptører til dette enorme arbeidet.
 
Et utrolig syn

Hestespann

Del 2 kommer mandag.




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar