tirsdag 28. februar 2017

Elvis Presley, King of rock and roll, februar 2017

Om store sangstjerner er det naturlig og starte med en av de største: Elvis Presley. De aller fleste kjenner den særegne stemmen til Elvis. Han er The King.

Elvis Presley

Elvis ble født i 1935 i Mississippi, USA. Han vokste opp i en fattig sørstatsfamilie. Hans mor Gladys var 22 år, hans far Vernon var 18 år. Elvis var enegget tvilling, hans bror ble født 35 minutter før Elvis, men den førstefødte var dødfødt. Dermed vokste Elvis opp som enebarn.

Gladys og Vernon

Elvis andre fornavn Aron fikk han som minne om tvillingbroren. I 1948 flyttet familien til Menphis. Foreldrene sparte sammen til en gitar som de ga til Elvis. 10 år gammel vant han andreplassen i en talentkonkurranse. 18 år gammel livnærte han seg som lastebilsjåfør mens han studerte til elektriker. Etter hvert fikk han synge inn plater.

Elvis

Elvis kom ganske raskt på hitlistene. Han var på topp fra gjennombruddet i 1956. Han solgte masse plater. Hans familie var pinsevenner, og Elvis har sagt at han lærte mye om sceneopptreden fra predikantene der.

Populær med en gang
Da Elvis var i Tyskland under militærtjenesten, og da møtte han den vakre Pricilla Ann Beaulieu. De giftet seg i 1967, ni måneder etter kom datteren Lisa Marie.

Brudeparet

  Elvis med kone og datter

Men i 1973 ble paret skilt. Lisa Marie skulle bo hos moren, men Elvis hadde besøksrett.Etter min mening ble hans datter Lisa Marie som ung mer og mer lik sin far Elvis.

Lisa Marie

I 1970- årene hadde Elvis omfattende konsertvirksomhet. Men dessverre døde Elvis i Memphis, Tennessee i 1977. Han døde plutselig, og det skapte stor sorg også blant hans fans over hele verden.

Elvis

Jeg vil avslutte dette innlegget om Elvis med noen private bilder fra turen til Særstatene i 2015. Da besøkte vi Graceland, Elvis hjem i Memphis. Det er nå museum.

Graceland

Vi ruslet rundt i huset der Elvis bodde, og jeg tenkte at her har også The King ruslet. Vi så samlingen av plater og kostymer. Han har solgt over 2 milliarder plater, en av tidenes mest solgte plateartister.

Fra museet


Kostymer
Privatrom


Vi besøkte også området der bilene til Elvis var utstilt, og der de to flyene hans stod, et stort og et mindre. Det største var vi inn i, det var kalt opp etter datteren hans.

En av bilene
Største flyet

Men største inntrykket var da jeg stod ved graven til Elvis som er i hagen på Graceland. I mikrofonen jeg hadde på hørte jeg Elvis sang en av sine fine, rolige sanger. Det var utrolig rørende, og jeg så flere som gråt.

Her hviler Elvis
  

I en stor avstemning i Time Magazine i 1999 ble Elvis utpekt som det 20. århundredes mest betydelige navn. Han var The King of rock and roll. Bildet under ble tatt på museet i hjemmet til Elvis.

The King

 
    


   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar