fredag 3. mars 2017

Moonlight,på kino, mars 2017

Tirsdag som var siste dagen i februar, var jeg på kino og så filmen Moonlight. Et amerikansk filmdrama fra 2016 på 1t og 50 min. Barry Jenkins har regissert filmen, og skrevet manuset som er baser på det selvbiografiske manuset: In Moonlight Blace Boys Look Blue. Det ble skrevet av Tarell Alvin McCraney som er født i Miami 1980. Han er amerikansk skuespiller og filmskaper, og vokste selv opp i Liberty City strøket gutten i filmen vokser opp. De to karene under stod bak manuset som fikk Oscar.

Barry Jenkins

Forfatter av originalteksten
Tarrell Alvin McCramey

Filmen handler om tre stadier i en gutts oppvekst i et hardt belastet område i Miami. Dopselgere på nesten hvert eneste gatehjørne. Et knallhardt miljø. Her vokser gutten kalt Litle opp. Moren er rus avhengig og tjener penger på en ikke helt bra måte, gutten får ikke alltid være hjemme i slike høve. Litle blir spilt av Alex R. Hibbert. 

Alex R. Hibbert

I et så belastet miljø som Litle vokser opp i, gjelder det å samle på de gode øyeblikkene, de positive stundene. Litle er heldig og møte et godt menneske, men som egentlig er dopselger og skurk. Juan tar seg iblant av Litle, han tar ham med til stranden og lærer ham å svømme. Juan spiller denne rollen svært godt av Mahershala Ali, født i 1974 i California. Han er amerikansk skuespiller og rapper, også kjent fra TV- serier. Blant annet fra serien: House of Cards. For denne rollen som Juan i Moonlight fikk han Oscar for beste mannlige birolle.

Mahershala Ali
Juan og Litle i filmen

Teresa er konen til Juan i filmen, hun er snill med Litle. Han får ligge over med dem iblant, hun prater med ham og prøver å få ham ut av tausheten. Hun gir gutten mat, og gir ham omsorg. Teresa spilles av Janelle Manáe, født i Kansas i 1985, og er amerikansk skuespiller og sanger.

Janelle Monáe
Teresa i filmen  
 

I andre stadiet i guttens oppvekst er han blitt tenåring. De andre guttene mobber ham, og Clairon har det ikke lett. Han er ulykkelig. Den som spiller gutten som tenåring er skuespilleren Ashton Sanders født i 1995 i California.

Ashton Sanders

Som tenåringen Clairon

Paula, moren til Clairon, spilles av Naomi Harris født i London i 1976. Hun er en engelsk skuespiller, men moren er fra Trinidad, og faren fra Jamaica. Hun har spilt i mange filmer.   

Naomi Harris

Paula i filmen

I avsluttende del er gutten blitt voksen. Han har nå kallenavnet Black, og er rundt 30 år. Jeg skal ikke røpe handlingen, bare si at han møter igjen en venn, Kevin, han ikke har sett på lenge. Den voksne Clairon spilles av Trevante Rhodes. Han er født i 1990, og er amerikansk skuespiller.   

Trevante Rhodes

Han som i filmen spiller Blacs venn Kevin, er André Hollande. Hen er amerikansk skuespiller, født i Alabama, USA i 1979.

André Hollande

Moonlight er en sterk og realistisk film. Filmen startet rett på sak. Skuespillerne gjør en fantastisk innsats. Tausheten i starten sier mye. I det røffe strøket i Miami, Liberty City, prøver Litle å finne sin plass i verden. Vi følger ham som barn, Litle, som tenåringen Chiron, og som voksen, nå kalt Black. Det er en tidløs historie om møte mellom mennesker som er med på å forme en persons liv, og som er med på å danne ens personligheter. En svært god film, ikke rart den kun fikk seksere og femmere. Samt Oscar.   
 Fra filmen





    

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar