onsdag 29. mars 2017

Hidden Figures, filmopplevelse mars 2017

Tirsdag var jeg på kino og så filmen: Hidden Figures. En film basert på en sann historie, en historie jeg aldri hadde fått med meg. Filmen handle om tre damer som spilte en hovedrolle i romfarts
historien.

Hidden Figures
En av dem het Mary og spilles av Janelle Manáe. Hun er født i Kansas City, USA i 1985. Hun er amerikansk sanger, danser og artist. Hun spiller også i filmer, jeg så henne i filmen: Moonlight. Her i filmen er hun en av de glitrende hjernene det handler om.

Janelle Monáe

Katherine i filmen spilles av Taraji P. Henson født i Alabama i 1970, er amerikansk skuespillerinne, og er utdannet ved Aubum University. Hun spiller Katherine som er en av de tre geniene.

Taraji P Henson
 
 Det tredje fantastiske mattegeniet, Dorothy, spilles av Octavia Spencer født i 1970 i USA. Hun er amerikansk skuespiller og har blant annet spilt i tv- serier.

Octavia Spencer

Astronauten John Glenn spilles i filmen av Glenn Powell født i 1988 i Texas, USA. Han er skuespiller og produsent, og har spilt i flere filmer.

Glenn Powell

NASA- sjefen spilles av Kevin Kostener født i California i 1955. Han er skuespiller, sanger, film produsent og regissør. Han fikk Oscar for beste film og beste regi i 1990 for filmen: Danser med ulver.

Kevin Kostener

Regissør er Theodore Melfi født i Brooklyn, New York. Han er av yrke manusforfatter, filmregissør og filmprodusent. For filmen Hidden Figures ble han nominert til Oscar for beste filmatisering og for beste film.

Theodore Melfi

Filmen handler om dramaet som utspilte seg i 1960- årene der USA kjempet mot Russland for å bli først med å sende en mann ut i verdensrommet. NASA nyttet talent blant en gruppe afrikansk- amerikanske kvinnelige matematikere i dette romprogrammet.

Geniene

På denne tiden var det stor splittelse og intoleranse i USA mot de svarte i samfunnet. Men disse tre kvinnene krysset alle fordommer mot kjønn og rase. Det vakte oppsikt i NASA da kvinnenes utrolige mattekunskaper ble nyttet i romprogrammet.

Kvinnene kommer
Blant toppene i NASA

Filmen viser noen små innslag fra kvinnenes privatliv. Jeg leste en kritiker som skrev at dette hemmet filmen, men der er jeg rykende uenig. Jeg synes det passer ypperlig å vise glimt fra deres hverdag, ikke bare som menneskelige datamaskiner.  

Geniene privat

Disse kvinnenes viktigste oppdrag blir å beregne oppskytingen av astronauten John Glenns ferd inn i Jordens omløp, samt garantere hans tilbakekomst. Jeg blir svimmel bare av å tenke på hvilken kunnskap disse kvinnene hadde. Deres intelligens og drøm om å oppnå noe som ingen andre hadde oppnådd før, gjorde dem til ekte helter. Det er første gang denne sanne historien blir fortalt på film. Jeg synes det var en fantastisk film med sann historie som bakteppe, og det er første gang jeg har opplevd at den nesten fullsatte salen brøt ut i applaus etter at filmen var slutt. Jeg anbefaler filmen.

Hjerner i sving


  





   




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar