fredag 10. mars 2017

På Operaen Carmen, mars 2017

Tirsdag var jeg og så operaen Carmen på Operahuset i Oslo. Vi var fire fra familien som overvar forestillingen. Vi var ute i god tid, og slappet av i foajeen først mens vi ventet på forestillingen.

Operaen i Oslo

Venter i foajeen

Carmen er en fransk opera, musikk av Georges Bizet som var fransk komponist og pianist. Han er mest kjent for musikken til Carmen, og Perlefiskerne. Carmen ble ikke godt mottatt i starten, men Bizet fikk etter hvert ros fra komponister som Debussy og Tsjajkovskij. Librettoen(som teksten til en opera kalles) er skrevet av Henri Meilhac og Ludovic Halévy, men historien er basert på teksten med samme navn skrevet av Prosper Mérimée.

Komponisten Bizet
(1838- 1875)  

Vi satt klare i salen klokken 19.00. Operaorkesteret startet opp, Carmen kunne begynne. Det var ikke lov å ta bilder eller film under forestillingen. Så det ble et bilde av salen.

Rett før start

Historien handler om gatepiken og sigøyneren Carmen og hennes jakt på kjærlighet. men da hun møter sersjanten Don José, møter hun skjebnen. Da Carmen hadde premiere i Paris i 1875, ble det en fiasko. Den ble karakterisert som umoralsk og overfladisk. Men slik er det ikke i dag. Siden det ikke var lov å ta foto, har jeg tatt bilder fra andre oppsetninger.

Fra Carmen

Handlingen foregår i Sevilla. Da jentene på sigarett fabrikken har pause utenfor, er det Carmen soldatene flokker seg om ikke sersjanten Don José. I denne forestillingen spilte Tone Kummervold Carmen, og Don José spilles av Henrik Engelsviken.

Fra en annen oppsetning

Forestillingen varer i 2 timer og 50 minutter, operaen har 4 akter, etter 2. akt er det en pause. Da gikk vi ut i gangene for å gå litt rundt.

Folk slapper av i pausen

Klar for andre del

I 3. akt blir den store tyrefekteren Escamillo hyllet, og nå beundrer Carmen ham. Hun nekter å følge Don José, og det ender tragisk. Bildene nedenfor er også fra andre oppsetninger.

Fra Carmen

Carmen


Da forestillingen var over og de medvirkende takket for seg, fikk vi ta bilder. Alle deltagere gjorde en god jobb, det fikk de applaus for.

Alle på scenen

Fortjent applaus


Denne oppsetningen av Carmen hadde et mer moderne tilsnitt, og alt var dyktig utført. Den kjente musikken naturligvis den samme. Skal jeg komme med min personlige mening, savnet jeg en mer fargerik forestilling, men det er nå min mening. Likevel en flott kveld på Den norske opera med en dyktig framført forestilling.

   

 

 




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar