mandag 10. juli 2017

Berømte malerier, del 2, juli 2027

I januar 2014 ble det helgetur til Helsinki. Der besøkte vi kunstmuseet Atenum Art. Her finner vi den største samlingen av finsk kunst. Jeg likte best maleriet: Såret engel. Det var malt av Hugo Simberg i 1903. Etterpå leste jeg at dette var det mest kjente, og mest populære maleriet i Finland.

Museet Atenum Art
Såret engel

I mars 2014 ble jeg med på helgetur til Brüssel. Kunstmuseet der har en stor samling europeisk kunst, med vekt av kunst fra Flandern og Belgia. Maleriet jeg tar med her er malt av Rembrant: Portrett av Van Nicolas, 1641.

Inne i museet

Van Nicolas, 1641

Det ble en ukes tur til New York i juni 2014. Da var vi en ettermiddag på flere galleriåpninger, men siden dette handler om berømte malerier, tar jeg med bare besøket i The Museum of Modern Art.

Utenfor museet

Først et av de mest berømte, og det mest etterspurte malerier i verden: Stjernenatt, 1889. Det er malt av den nederlandske, verdensberømte maleren Van Gogh. Han malte bildet året før han døde.  

Stjernenatt

Videre så vi blant annet: Kvinnene i Avignon, 1907, det er malt av Pablo Picasso. Dette maleriet sies å innlede kubismen i bildekunsten. 

Kvinnene i Avignon, 1907


Jeg vil også ta med et maleri av den nye generasjonen av malere som er blitt berømt, Andy Warhol. Bildet under er et bilde han har laget. Som vi ser er det en annen type kunst. Bildet heter: Campbells Soup cans, 1962.

Bildet


I juli 2014 dro jeg på rundtur i Skottland sommeren 2014. Turen startet i Glasgow, der besøkte vi først Kelvingrove Art Gallery and Museum. Her har jeg valgt ut et av Salvadore Dalis mest berømte maleri: Kristus på korset.

Museet

Maleriet


Høsten 2014 dro jeg på kanaltur på Rhinen. En natt lå båten over i Nijmegen, en av de eldste byene i Nederland. Derfra ble det busstur til Kröller- Müller Museet. Helen Müller samlet mer enn 90 arbeider av Van Gogh, og var den første som anerkjente geniet Van Gogh. Jeg har valgt maleriet: De zaaer, 1888.

Fra kanaltur
 Inngangen til museet
 Maleriet

På en helgetur til Madrid i januar 2016, besøkte vi Reina Sofia- Museet. Det er en avdeling av Pradomuseet. Her visste vi de hadde utstilt et av Picasso sine mest berømte maleri. Guernica. Da vi kom dit maleriet var, så vi at tre vakter passet på kun dette maleriet.

Utenfor museet
 

Maleriet var så stort at det dekket nesten en hel vegg. Bildet viser dessverre ikke størrelsen. Maleriet er basert på fæle ting fra borgerkrigen i Spania fra 1936- 1939. Tyske fly bombet den baskiske landsbyen Guernica i ruiner. Tyskland støttet Franco som da kom til makten i Spania. 
 
Guernica, 1937

I april i år, som var påsken 2017, var noen av oss på langhelg i Milano. En av besøkene var da til matsalen i klosteret Santa Maria delle Gracie. Her ville vi se det berømte maleriet laget av Leonardo da Vinci. Han malte: Den siste Nattverden. Det ble malt mellom 1495- 1498. Fantastisk å se dette arbeidet.

Inngangen til matsalen

Nattverden

Jeg vil avslutte med malerier i vårt eget land. Jeg har selvsagt besøkt Munch- museet, og vært flere ganger i Nasjonalmuseet, siste besøk var i juni i år. Der har vi mange kjente, flotte malerier malt av norske kunstnere, men også utenlandske. Jeg vil velge: Brudeferden i Hardanger malt av Tidemand og Gude i 1848, og mitt favorittbilde malt av Munch: Livets dans, 1899-1900. Maleriet viser livets tre stadier, ung, midt i livet, så alderdom.

Brudeferden i Hardanger

Livets dans

Men det er naturlig å sette punktum med det mest berømte maleriet av en norsk maler, SKRIK malt av Munch, han er verdensberømt. Av maleriet finnes fire originalutgaver. Ett henger på Nasjonal galleriet, to på Munchmuseet, det siste ble auksjonert bort i 2012 til en ukjent kjøper.

Skrik på Nasjonalgalleriet


Skrik på Munchmuseet

   


  




  


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar