søndag 16. juli 2017

I Dronningparken og dronning Sonjas KunstStall, del 2, juli 2017

Vi hadde sett utstillingen i dronning Sonjas Kunststall. Men nå har jeg lest dronning Sonjas tale ved åpningen av dette stedet som var gaven til henne fra kong Harald. Ved åpningen 4. juli på sin 80- årsdag holdt dronning Sonja tale og sa mellom annet: "navnet var allerede klart den skulle hete Dronning Sonja KunstStall. Med stor S i stall, merk dere det!"

Fra KunstStallen

Inne er oppdelt med staller slik det var når hestene holdt hus her. På mange av stallene stod navnet til hestene som hadde sine spesielle staller. Men nå hadde vi sett ene temaet i utstillingen som var: Norsk grafikk. Nå skulle vi se tema to som var: Dronning Mauds Fotoalbum. 

Stallen til Øystein

Vi gikk bort til et lite rom og tok plass på stoler som stod der. Der satt flere personer som ville se. "Dronning Mauds album" er regjeringens gave til kongeparets 80- års feiringer i 2017. Installasjonen er utviklet og produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med De konge lige samlinger og Tellart, creative technology studio.

Dronning Maud

Dronning Maud, 1869- 1938, var født i England, hun var datter til den senere kong Edward VII. Hun giftet seg i 1896 med prins Carl av Danmark. De fikk sønnen Alexander. De ble senere bedt om å bli kongepar i Norge i 1905. De ble da kong Haakon VII, dronning Maud, og prins Olav, som senere ble kong Olav V. Nå flimret bildene over lerretet og viste bilder fra begivenheten.

Ny norsk kongefamilie
 
Dronning Maud var en ivrig fotograf, hun etterlot seg 44 albumer med 20 000 bilder med egne og andres bilder. Det er en unik dokumentasjon av den kongelige familiehistorien. Nå ble det vist her på en spesiell og interessant måte.

Familiebilder

Dronning Maud var svært sportsinteressert. Hun red, syklet, akte, og gikk på ski. Men bildene viser også dronningen i galla, eller i mer privat fest, som da hun danser med skuespilleren Per Aabel på Ekeberg gård i Frogn i 1935. Maud hadde en utrolig smal midje.

På ski
Galla
Maud danser med Per Aabel
Smal midje

Det var svært interessant å se de gamle bildene der dronning Maud var hovedpersonen. Svært godt tillaget. Men nå gikk vi tilbake til Dronningparken. Idyllisk område å spasere i.

Fra Dronningparken

Idyllisk

Vi ville også se statuen av dronning Sonja. Statuen er laget av Kirsten Kokkin, den ble avduket av dronningens barnebarn på hennes bursdag 4. juli 2017. Statuen viser Turdronningen som sitter og skuer oppover mot slottet. Statuen er en gave fra Den norske turistforeningen. Dronning Sonja har gått opp til de fleste kjente og ukjente fjelltopper i Norge.

Turdronningen
Hun ser mot slottet

Vi spaserte videre i Slottsparken og stoppet opp for å se på statuen av Camilla Collett, den kjente norske forfatter og kvinnesaksforkjemper. Statuen var omgitt av fine blomster.

Camilla Collet

Fine blomster

På vei mot slottet passerte vi statuen av kronprinsesse Märtha som døde så altfor tidlig (1901- 1954).
Hun var mor til nåværende kong Harald. Kronprinsesse Märtha og barna bodde i USA under krigen 1940- 1945, som gjest av president Franklin Roosevelt. Hun bodde på Pooks Hill ved Washington DC. En statue av kronprinsessen ble satt opp ved den norske ambassaden i Washington i 2005. Den er laget av Kirsten Kokkin. Statuen som står i Slottsparken er en kopi av statuen i Washington DC. Den ble avduket i 2007.

Kronprinsesse Märtha

Før vi gikk ned fra Slottsplassen til Karl Johans gate så vi på slottet som ble reist for Karl III Johan, men stod ikke ferdig før i 1849 under Oscar I, da var ombyggingen helt ferdig. Slottet er i stilen nyklassisisme. Slottet har 173 rom. Etter alt vi hadde sett denne fredag ettermiddagen var det tid for å slappe av i hovedstaden med et glass rosévin.

Slottet i Oslo

Vi hadde sett mye interessant


 
  

    
  




 

 


 

  

  

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar