tirsdag 25. juli 2017

Morsome statuer,juli 2017

Når en er ute og reiser ser en ofte historiske statuer, eller det kan for eksempel være en kjendis. Men jeg synes det også er artig med andre typer statuer. Kanskje den har spesiell betydning for stedet den står. Er en i Danmark, København på Langelinie vil en se Den lille havfrue. Det er også navnet på et eventyr skrevet av dansken H. C. Andersen. Dette har inspirert mange kunstnere, mest kjent er statuen på Langelinie. Statuen er laget av Edvard Eriksen rundt 1913.

Den lille havfrue

I Norge har vi den sinte gutten som er den mest kjente statuen i Frognerparken. I Vigelandsanlegget er mange statuer laget av mesteren Gustav Vigeland. Sinnataggen er støpt i bronse ca. 1928. Jeg har vært der mange ganger, bildet under er fra et besøk en sommer for flere år siden.

Sinnataggen

Fra Vigelandsanlegget

I 2005 var vi på vei til Polen, men stoppet 2- 3 dager i Berlin for å se byen. Da så vi selvsagt de mest kjente stedene som for eksempel Branderburger Tor og Berlin domen. Men den morsomste "statuen" var det som på folkemunne blir kalt for: Fulle spagetti.

Branderburger Tor
Fulle spagetti

I 2009 var vi på rundtur på Cuba. Der besøkte vi også byen Carmagüey som står på listen over verdensarv. Vi ble syklet rundt i sykkeltaxi, men stoppet på forskjellige plasser, blant annet på torget Plaza del Carmen. Her var flere grupper med statuer. Den største og mørkeste av syklistene var også guide og fortalte om stedene. Han fortalte at en gang han satt her mellom statuene og filosoferte,  kjente han en arm mot skulderen og så opp. Den japanske damen holdt på å besvime, hun trodde han var en av statuene.

På sykkeltur

Fra Plaza del Carmen

Sommeren 2013 var jeg på rundtur i Irland. En by vi besøkte het Dingle. Dingle- halvøya er oppkalt etter denne byen. En koselig liten by, en viktig handelsplass alt fra 1300- tallet. Men det morsomme var statuen av en delfin på torget. Historien forteller om en delfin som på 1980- tallet kom svøm mende inn på havna og ble der. Delfinen var så sosial at når båter kom og gikk svømte han sammen med dem. Her holdt han til lenge, men en dag var den plutselig borte. Men statue ble det, og den minner om den sosiale delfinen.

Fra byen Dingle

Statuen på torget

 På en helgetur til Helsinki i januar 2014, så jeg svært mange dyrestatuer. I Karhupuisto parken (Bjørneparken) så jeg statuer av brunbjørn som er nasjonaldyret til Finland. Statuen på bildet er fra 1931. På et stort torg var statuer av flere skilpadder.

Bjørnen på maurtua

Flere skilpadder

På helgetur til Brüssel i mars 2014 så vi selvsagt den berømte statuen av Manneken Pis. Den lille gutten er bare 60 cm høy, den er blitt et symbol for Brüssel. Vi passerte statuen flere ganger, og da hadde den på klær. Senere stoppet vi ved tegneseriemuseet, utenfor var en figur av Tintin.

Manneken Pis

Med klær

Figuren Tintin

På kanaltur på høsten 2014, lå vi en dag sentralt til i byen Nijmegen i Nederland. Derfra ble det buss tur til Nederlands største nasjonalpark i areal. Der i nærheten lå Kröller- Müllermuseet. Utenfor stod en morsom kar.

Fra Nijmegen
Sammen med Jackues

Til slutt skal jeg ta med symbolet for Madrid. På en helgetur til Madrid i januar 2016 så jeg Bjørnen ved treet, statuen stod på plassen Puerto del Sol. Den nysgjerrige nabo så jeg også i Madrid. Dette er bare et lite knippe av morsomme og spesielle statuer.

Symbolet for Madrid

Også fra Madrid

Den nysgjerrige nabo



 






  

   


 


    

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar