tirsdag 4. juli 2017

Besøk på Bogstad gård, juni 2017

Først en værmelding. Vi kom fra Krakow for en uke siden fra fint vær, og tilbake til fint vær her på Østlandet. Onsdag kveld var en flott kveldshimmel. Fredag kveld var det nesten halv måne som pyntet opp på himmelen. Første sommermåned sang på siste verset.

Onsdag kveld

Fredag kveld

Lørdag var 1. juli og da møtte jeg Håvard i Oslo, vi skulle til Bogstad gård. Først tok vi t- bane til Røa. Der ventet vi litt på bussen vi skulle ta videre. Kjentfolk har vokst opp på Røa, nevnes kan for eksempel politikeren Carl I. Hagen. Så kom bussen og vi dro siste stykket.

Fra Røa

Bogstad gård er en storgård i Sørkedalen ved Bogstadvannet. Jeg ble forundret over hvor stor gården er. Vi kom først til flere uthus, så inn på gårdsplassen der de sikkert kom kjørende med hest og vogn i gamle dager.

Flere uthus

Enda flere


Fra gårdsplassen

I starten var dette en mindre bondegård fra 1300- tallet kjent som krongods under nonneklosteret på Vålerenga. Etter hvert solgt til flere eiere. Før vi kom til hovedhuset så vi en statue av tre søstre. De het Karen, Lucy, og Mimi Egeberg. Det var de som i 1955 gav Bogstad gård: til glede for allmenn heten, som det står på statuen.

Statuen

Av eierne var Peder Anker, godseier og politiker. Han kjøpte gården i 1773 og var lenge eier. Kong Karl Johan kom opp til gården i 1814 og spurte om Anker ville bli Norges første statsminister. Det ville han. Den gangen lå Bogstad gård langt utenfor Oslo, ute på bondelandet. Hovedhuset er svært staselig.

Bogstad hovedhus
Resten av hovedhuset

Gården ble etter hvert utvidet og fikk sitt nåværende slottspreg blant annet av grev Herman Wedel- Jarlsberg. Den grønne marken skrånet nedover mot Bogstadvannet, der lå lysthuset. De hadde en strålende utsikt.

Flott utsikt

Hagen, eller rettere sagt parken, er anlagt i engelsk renessansestil. Her er store, fine trær, dammer, en liten bro, og vakre blomster. Idylliske omgivelser.  

Store trær

Idyller

Den flotte herregården ble fredet, og i forbindelse med Grunnlovsjubileet ble hele gårdsanlegget, parken og alt fredet. Dette var et mye flottere anlegg enn jeg hadde forestilt meg.

Vakkert område

Vi ruslet ut fra parken og mot Bogstadvannet. Janis som var med passet på at endene ikke våget seg på land. Bussen gikk bare hver time, så vi hadde god tid å se på omgivelsene.

Janis og endene

Tvers over badestranden så vi bort til Bogstad golfbane, i bakgrunnen ser vi åsen som er grensen til Bærum kommune. På badestranden og markene rundt var mye folk ute og priset det fine lørdags været.

Fra Bogstadvannet

Bussen kom og vi tok samme vei tilbake til Oslo. Da var klokken rundt 15.00, men fortsatt var Pride paraden i gang. Den hadde holdt på siden kl. 13.00. Mange rare typer å se.

Gutta på lastebilen
Syklisten

Vi gikk til en uteservering, og nå var Janis så utslitt at hun sovnet. Jeg hadde fått melding om å komme til grilling hvis jeg ønsket, som vanlig var jeg ikke vanskelig å be.

Utslitt

Jeg gikk av bussen på Kolsås og spaserte til grillfesten. Det var så varmt på verandaen at det var så vidt vi klarte å sitte ute. Det kom seg litt ut på kvelden da det kom en litt kjøligere vind. Det ble en lørdag med mange opplevelser. En god start på 1. juli.

Det grilles
Godt med grillmat










  





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar