lørdag 15. juli 2017

I Dronningparken og Dronning Sonjas Kunststall, del 1, juli 2017

Det var strålende sommervær i går da jeg gikk av bussen ved Nasjonalteateret i Oslo. Der ventet en fra familien. Vi skulle gå det lille stykket opp til Dronningparken. Vi spaserte langs gaten som nå heter Henrik Ibsens gate. Langs fortauet mot parksiden var et vell av blomster.

Ved nasjonalteateret

Fine blomster


Denne veien ved slottet tror jeg aldri jeg har gått før, men så skulle vi til Dronningparken. Vi spaserte gjennom en idyllisk Lindetreallé. Området ble etablert som park alt på midten av 1700- tallet, det er det sørvestre området ved Slottsparken. Dette var i en lang periode kongefamiliens private del av parken. Nå nærmet vi oss inngangen til Dronningparken.

Lindetrealleen

Parken står som et minne om det gamle Christiania. Nå så vi i granittstatuen av dronning Maud. Den hadde jeg sett før, men nå kom vi fra en annen vinkel. Statuen står ved inngangen til Dronning parken. Statuen ble avduket av kong Olav V i 1959. Bak statuen er små grønne hekker som skal forestille dronningens diadem og slør, men ikke godt å se fra bakken.

Dronning Maud

Grønt diadem og slør

Ved inngangen var vakten akkurat ute på en vaktrunde. Vi gikk inn i parken som har forandret seg gjennom tidene, men beholdt den gamle romantiske stilen. Mange av trærne er digre og svært gamle.

Vakten marsjerer

Store tre

Vi kom til det åttekantede lysthuset i sveitserstil som ble oppført mellom 1854- 1857. Det har også vært parkbibliotek. Her kunne de sitte i fred og ro i grønne, vakre omgivelser å lese. Vi kikket inn og så gamle bøker.

Lysthuset
Inne

Nå tok vi en avstikker fra Dronningparken, for rett ved ligger de De kongelige stallene. Stall bygningen ble oppført mellom 1845 og 1848. Senere, i 1911, ble de utvidet av kong Haakon og dronning Maud. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Maud med fra England. Stallbygningen kunne etter hvert romme 38 hester, samt vogner og annet utstyr.

Ved stallbygningen
Inngangen

Nå var den kongelige stall blitt til Dronning Sonjas Kunststall. Den ble åpnet på dronning Sonjas 80- årsdag 4. juli i år. Lokalet ble gitt som gave til dronning Sonja fra hennes mann kong Harald. Den gamle stallen hadde fungert som lagerbygninger siden 2. verdenskrig. Før var her ikke adgang for publikum.

Inne i Kunststallen

Den første utstillingen i Dronningens kunststall har to hovedtema: Norsk grafikk, og Dronning Mauds Fotoalbum. Nå skulle vi først se grafikkutstillingen. I anledning dronning Sonjas 80- årsdag gikk norske kunstnere sammen og donerte et grafisk verk hver, til sammen 164 verk. Dermed ble dette en omfattende utstilling. Dette er en fantastisk gave fra norske kunstnere. Alle vet vi at Sonja er svært kunstinteressert og lager også kunst selv. Vi fikk låne et hefte, der kunne vi følge med på hvem som hadde laget kunstverkene, for ved bildene var bare nr. Vi leverte heftet etter besøket. Jeg har valgt ut noen av verkene.

Forgjengelig idyll, 1973
av Per Kleive
Uten tittel, 2016
av Tom Eidsvold Larsen

Etter en sang av Beatles: everybody´s got something to hide ecxept me and my monkey.
Laget av Magne Furuholmen.

Friezed, 2014
 (Til minne om Kjell)  
av Unni Askeland

Døl II
av Jennie Ozon Høydal

Desemberkveld
av Ørnulf Opdahl

Del 2 i morgen.   


  
  






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar