søndag 2. juli 2017

Tur til Krakow i juni 2017, del 5

Mandag hadde vi bestilt taxi til kl. 15.00, for vi skulle til Auschwitz som er det tyske navnet på den polske byen Oswiecin. Byen ligger om lag 50 km vest for Krakow. På vei dit kjørte vi gjennom fint, grønt landskap og litt skog på slutten.

Grønt og fint

Etter ca. 1,5 time var vi framme. Sjåføren fulgte oss det lille stykket til billettluken, men etter kl. 16.00 er det gratis. Før på dagen er det påbudt med guidet omvisning. Nå kunne vi gå rundt på området, vi kunne få headset med opplysninger, men det ville ikke jeg ha. Jeg hadde lest så mye om dette stedet at jeg ville ikke ha flere detaljer. Først tavlen med oversikt, så inn gjennom den berømte porten. Da tyske tropper okkuperte Polen under Andre verdenskrig ble Hans Frank generalguvernør. Under hans ledelse ble byens intellektuelle arrestert og sendt til konsentrasjonsleirer.  

Oversikt

Den kjente porten

Auschwitz er navnet på den fæle konsentrasjonsleiren, den grusomme tyske utryddelsesleiren under Andre verdenskrig. Leiren ble styrt av SS. I 1942 startet de første massedrapene på jøder.

Fra området

Vi leste på plakater og var inne i mange av bygningene. Bilder viste blant annet fanger, i de fleste øynene kunne en lese bunnløs frykt og smerte. Vi så ting de hadde tatt fra jødene, og så fangedrakter.
Hva hadde de ikke opplevd av djevelskap de som hadde brukt dem.

Taler sitt tause budskap

Gjerdene av piggtråd var elektriske, mange gikk på dem med vilje for å få slutt på pinslene. Vi så gasskamre og ovner, det er unødvendig å skrive detaljer om det. De som ikke har lest om dette bør gjøre det, dette må aldri glemmes. Vi så avretterstedet, både for henging og for skyting. I leiren var et leirorkester, når en flokk skulle avrettes spilte orkesteret taktfast musikk, dermed lettere å få de døds dømte til å marsjere dit det skulle foregå.

Elektrisk gjerde

Avrettersted

Egentlig har jeg i alle år tenkt at dette grusomme stedet ville jeg aldri besøke, men når jeg nå var i Krakow, måtte jeg ta meg sammen og se det med egne øyne. Da vi kom tilbake til bilen og møtte sjåføren, tilbød han seg å kjøre til Birkenau som lå rett ved. Vi ville ikke inn til leiren, bare kjøre langs området, og det gjorde han.

Fra Birkenau

Himmler besøkte Auschwitz i 1941 og ga ordre til Rudolf Höss om massiv utbygging av en ny leir nær Auschwitz, det ble gjort og leiren fikk navnet Birkenau, samme navn som det tyske navnet på landsbyen. Nå kjørte vi langs gjerder med piggtråd og flere vakttårn, her var rundt 300 bygninger, et enormt område. Her var politiske fanger, og personer som nazistene regnet som undermennesker, jøder i massevis. Holocaust tok over 6 millioner jøder. Jeg har ikke sterke nok ord til å fordømme det som skjedde i disse og i andre leirer under nazistene. Vi må aldri la dagens nazister få marsjere på norsk jord.

Birkenau, et stort område

Mange vakttårn

Vi kjørte fra disse tause vitnemål om det som hadde skjedd under Andre verdenskrig. Noe spesielt de unge må minnes på. På tilbaketur måtte jeg igjen beundre de fine rundkjøringene. Alle var flott plantet med enten blomster eller små prydtrær, noen hadde begge deler.

Fra en rundkjøring

Vi ba sjåføren sette oss av på det store torget i gamlebyen. I området her er mange spisesteder. Vi var på utkikk ette en uterestaurant. Siste kvelden i Krakow ville vi spise her og se på folkelivet. Rett ved hang bilder av en kjent ung polsk fotballspiller. Det skulle være en fotballkamp i byen, vi så de lyse blå og hvite bannere også hang fra Rådhustårnet.  

Mandag kveld

 Ung fotballspiller

Tirsdag 27. juni var avreisedag, men vi hadde et par timer før vi skulle dra til flyplassen. Egentlig skulle vi sjekke ut kl. 12.00, men på spørsmål fikk vi ha rommene til kl. 13.00.

Fra resepsjonen

Tiden ble brukt til å rusle i gamlebyen og til litt shopping. Det eneste jeg ikke hadde sett i Krakow var drabantbyen. Etter krigen kom Polen under sovjetisk innflytelse, og ble et kommunistdiktatur i 1948. Under dette styret ble bygd en stor drabantby, Nova Huta, samt et stålverk nær Krakow. Noen sier de prøvde å sette et sosialistisk preg på byen, men det ble mislykket. Kommunist styret falt i 1989. Polen ble et fritt land. Men jeg tror ikke jeg gikk glipp av noe, drabantbyen tror jeg er bare, grå mursteins- blokker, slike jeg så i Stettin i Polen under kommunist styret.

Snart avreise

Sjåføren som kjørte oss fra flyplassen da vi kom, sa han kunne kjøre oss da vi skulle reise. Vi bestilte, men ringte og sjekket. Han var klar. Vi sjekket ut fra Golden Tulip, utenfor ventet sjåføren. På vei til flyplassen fortalte han om ting vi så, og sa han også var guide. Kom vi tilbake til Krkow måtte vi kontakte ham. Var vi flere hadde han større bil. Han gav oss kortet sitt. En kjekk kar som jeg kan anbefale.

Kortet

På flyplassen ble vi stående i kø en god stund. Foran oss var først en mann som absolutt ville ha med
seg et stort sykkelhjul. Det var mye att og fram, men det så ut som det gikk i orden på et vis. Så var det damen rett foran oss, hun skulle ha med hunden. Det var mange papirer og styr før det var i orden. Endelig var det vår tur.   

Hunden



Kl. 15.15 lettet vi fra Krakow i strålende vær. Det hadde vi hatt hele tiden, kun litt regn en stund på fredag da vi kom. Jeg hadde vindusplass, og da vi var om lag halvveis så jeg et fly rett under oss som passerte i en enorm fart, med to hvite striper etter seg. Jeg trodde det var et jagerfly, men en som også fikk sett ned på flyet mente det var et passasjerfly. Vi landet på Gardermoen i god behold. Turen til Krakow hadde vært innholdsrik, vi hadde sett mye. Min mening er at Krakow er en vakker by, samt mye å se. Vel verd et besøk.  

Vi drar fra Krakow
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar