søndag 6. mai 2018

Angela Merkel, mai 2018

Jeg så i tv en dag både tyske Angela Merkel og den franske nåværende presidenten og kom ikke på noe spesielt om dem privat. Det lille jeg visste når jeg tenkte på Merkel var at hun var skilt og gikk nesten alltid med dressjakke i forskjellige farger. Den franske presidenten hadde jeg hørt hadde giftet seg med sin kvinnelige lærer. Dette måtte undersøkes, og siden kvinnene har rangen, kommer Angela først.

Angela Merkel

Jeg starter med hennes besteforeldre som het Margarete og Ludwik Kázmierczak. Ludwik var frivillig i den polske hæren. Han arbeidet senere som politi i Berlin, det gjorde han resten av livet. Han levde fra1896- 1957. 

Foreldrene til faren

Deres sønn og far til Angela, Horst, forandret etternavnet til Kasner. Han var prest. Angela var bare noen uker gammel da hennes mor og Horst flyttet med familien til en annen bydel i Hamburg, der faren fikk stilling som sogneprest. Horst hadde vært luthersk prest i Berlin, men situasjonen for kirken var vanskelig i DDR den tiden, kristne ble ofte forfulgt.

Angelas far
(1926- 2011)

Angela Merkel ble født i Hamburg i 1954. Tre år etter de kom til DDR i 1957, flyttet de til en eiendom utenfor sentrum av byen Templin. På skolen var Angela en av de flinkeste i alle fag bortsett fra gymnastikk, enda hun drømte om å bli kunstløperske. Hun ble konfirmert i Templin i 1970. Senere studerte hun fysikk på universitetet i Leipzig, der traff hun som student sin første ektefelle Ulrich Merkel. De giftet seg i 1977 og flyttet til Berlin. Paret skilte seg i 1982, men Agela beholdt etternavnet. De hadde ingen barn. Det er i ettertid sagt at Angela var medlem i ungkommunistene, ungdomspionerenes organisasjon. 


Angela og Ulrich Merkel

Ung politiker

På den tiden hadde vi Øst- og Vest Tyskland. Skammens mur som ble satt opp mellom Øst- og Vest Berlin, ble revet i 1989. Etter Tysklands gjenforening i 1990 ble Angela valgt inn i Forbundsdagen for delstaten Mecklenburg- Varpommern. Hun ble minister for kvinner og ungdom fra 1991- 1994. Fra 1994- 1998 Miljøvernminister. På denne tiden giftet hun seg igjen i 1998, nå med en professor i kjemi, Joachim Sauer.

En politisk stjerne var
tent, Angela Merkel
 

Angela gift igjen
med Sauer
Angela og professoren
i kjemi

Angela Merkel fikk aldri egne barn, men hennes politiske karriere ville ingen ende ta. Fra 1998 til 2000 var hun generalsekretær i CDU. I 2000 ble hun partileder i CDU. I 2005 Forbundskansler i Tyskland.

Stjernen
I Berlin

Angela Merkel ble valgt til forbundsleder i 2005, 2009, 2013 og i 2017. Merkel er en mektig dame i Europa, hun har stadig vært å se i nyhetene der hun deltar på viktige møter. Nye fine jakker har hun stadig. Hun er en flott kvinne med hodet på rette plass.

Litt av ei dame

En staselig leder
En smart dame

Ikke rart hun måtte ha en professor i kjemi å prate med over frokostbordet eller i sofakroken om kvelden. En vanlig herremann hadde sikkert kommet til  kort. En ting er sikkert, dette er litt av ei dame.

Angela Merkel






 
  
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar