torsdag 3. mai 2018

Besøk på Eidsvoll mai 2018, del 2

Vi kom til salen der de 112 delegatene diskuterte saken, den gangen i 1814 var ikke salen ferdig, men det ble satt inn benker og i all hast gjort brukelig. 10. april møtte de opp, og i seks uker var det ofte hard diskusjon, det var bitre konflikter underveis, men til slutt ble de enige. Først ble innholdet de ble enige om notert i en kladdebok. Senere i en mer presentabel form.

Fra Rikssalen
  Kladdeboken

Underskrifter og segl

De ble enige om Grunnloven på 17. mai som ble vår nasjonaldag som vi feirer hvert år. Den 18. mai 1814 ble den offisielt skrevet under. Delegatene sa: Enig og tro til Dovre faller. Grunnloven fra 1814 ble første skritt mot demokrati i Norge. Etter 1814 forandret samfunnet seg mye i landet vårt.

Her skjedde det
Maleri i salen

Det mest kjente maleriet av Rikssalen og Eidsvollsmennene er ikke som mange tror malt den gang. Det ble malt mange år senere og henger i Stortingssalen. Jeg må nevne at i et rom lå en klesdrakt  som ble brukt i denne tiden.

Maleriet henger i Stortinget

Klesdrakt

Vi kom til rommet der bordet stod og de undertegnet Grunnloven. Videre så vi Carsten Ankers soverom, hans seng var mye bredere enn fruens.

Her skrev de under

Eierens seng

Så gikk vi ned i kjelleren der vi først så spiskammeret der de lagret mat, så til kjøkkenet, og videre til Vinkjelleren, her ble vinen lagret i tønner. Der var helt mørkt, så guiden lyste med en liten lomme lykt. Jeg tenkte det måtte være travelt for tjenerne å bære all maten opp til spisestuen, men de brukte sikkert flere av de hemmelige trappene og gangene.

Fra spiskammeret

Litt av kjøkkenet

Mørkt i vinkjelleren

Noen av tjenerne hadde rom i kjelleren, da lå de to i samme seng, jeg forstår ikke hvordan de kunne sove så tett, men de var vel utkjørt av dagen. Vi så også hvor de hadde gravd ut rom under kjelleren for å oppbevare ting kaldt. Det var ganske stort.

Trangt i sengen
Under kjelleren

Til slutt så vi ting fra denne tiden i Eidsvollsbygningen. På første bildet ser vi til venstre fruens kaffekanne, og til høgre huseierens stempel. Videre smykker som tilhørte fruen. Det tredje bildet viser kinesisk porselen, de hadde 300 deler av det. Til slutt ser vi den originale planen til bygge planen.

Kaffekanne og stempel

Private smykker

Kinesisk porselen

Første byggeplan

Nå var omvisningen over, det er mange rom som ikke er vist bilder av her, men jeg måtte bare gjøre et utvalg. Vi gikk tilbake til huset med museet, for der var også stor kafé. Nå ble jeg påspandert kaffe, og kake etter eget valg. Serviettene var spesielt fine.

Kaffe og kake

Så var det tid til å dra, ute var fortsatt surt, men opplett. Ved siden av hovedhuset er det bare en liten bygning nær hovedhuset som er original.

Fra fasaden på hovedhuset

Det lille huset nedenfor

Vi gikk mot bilen og passerte da statuen av Henrik Wergeland, en av våre kjente litterære personligheter, hans far var som nevnt en av Eidsvollsmennene, litt bortenfor lå de kjente, spesielle brillene hans. Et svært spennende besøk var over. Takk igjen til giverne av denne delen av julegaven.

De andre tre på
vei til bilen

Henrik Wergeland
De spesielle brillene hans

 





 


 


 
 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar