fredag 11. mai 2018

Vårbesøk i Oslo, mai 2018

Ingen tvil om at det var full vår i den norske hovedstaden da jeg kom inn til Oslo onsdag 9. mai. Jeg møtte et par andre som kom rett fra jobb, og for første gang i år måtte vi søke skygge på en uteservering. Men to av oss skulle videre, jeg skulle se et område som var ganske nytt tillaget. Først over Jernbanetorget der den store tigeren på 4,5 meter står. Oslo har blitt kalt Tigerstaden, det tror en stammer fra et dikt Bjørnstjerne Bjørnson skrev i 1870: Den siste sang. Her skriver han om kampen mellom en tiger og en hest. Hesten er symbol på det trygge, landlige, tigeren er symbol på den farlige byen. Men nå i vår moderne tid er det helst symbol på det spennende som foregår her hele tiden.

I Tigerstaden



Mellom Østbanehallen og Operaen står en statue av et par høyt oppe på en sokkel. Det er en søyle i granitt som viser et harmonisk par i bronse på toppen. Den ble laget i 1936 av kunstneren Ørnulf Bast, men ikke satt opp før i 1986. Jeg tok bilde, men ved en feil ble det slettet, derfor må jeg bruke et vinterbilde, men søylen er den samme. 

Søylen med paret


Vi spaserte langs sjøpromenaden og så bort mot Operaen, ved siden av den var de kommet godt i gang med det nye Munch museet. Vi passerte flere flytende badstuer i sjøen ved Bjørvika. De er åpent for alle hele året. Badstuene er blitt så populære at det skal komme flere.

Munch museet under bygging


Flytende badstue

 Vi passerte det gamle havnelageret, det stod ferdig i 1920 og er på 40 000 kvadratmeter. Det har 10 etasjer pluss tårn. Bygget er i nybarokk med jugendpreg. Den gangen var de ikke vant med så høge bygg, derfor ble det på folkemunne kalt: Jacobs drøm. Navnet henviser til den bibelske fortellingen om Jacob som drømte at han så en stige som rakk helt opp til himmelen. I dag er det kontorer i bygget.

Stilig bygning

Vi gikk videre mot Vippetangen, nå et område kalt Salt. Det er et kunstprosjekt som inkluderer kunst, musikk, mat, sauna, teater med mer. Trekonstruksjonene er formet som gamle tørrfiskstativ, slike de tørket fisk på i gamle dager. Her spegles den norske kystkulturen, siden den ligger nede ved sjøen. Navnet Salt viser jo også til havet.

Salt

Mye folk ute

Vi spaserte videre, og ytterst på Vippetangen ligger det som kalles Vippa. Dette var før en gammel lagerhall som er gjort om til en mathall og serveringssted. Her kan man kjøpe seg mat fra alle verdens hjørner. Det er den tidligere kjøkkensjefen på slottet som har tatt initiativet til prosjektet. Denne røffe hallen var tidligere sukkerlager. Det ble åpnet i 2016, og er blitt en attraksjon.

På Vippetangen

Vippa

Vi satte oss en kort stund inne i hallen, men spiste ikke. Her kunne en kjøpe seg mat fra alle hjørner av verden. Jeg så tapas fra Mexico, Kinamat, mat fra Thailand, og fra India, arabisk mat, og fra Japan. Det var bare å gå til den kiosken eller boden som passet, det man hadde lyst til å spise. Jeg så mange som satt og koset seg med eksotiske retter.

Inne i hallen

Jeg må tilstå at jeg aldri hadde hørt om det nye stedet, naturligvis visste jeg om Vippetangen, men ikke Salt, og ikke Vippa.  Jeg må beundre de som har funnet på dette, det må være noen svært kreative sjeler.

Ute på Vippa

En har stadig nye ting å lære. Nå spaserte vi videre langs sjøen og hadde fin utsikt mot Hovedøya. Flere satt med fiskestang og håpet på napp.

Utsikt


 Fisker

Vi spaserte forbi Akershus festning, og kom til minnesmerket over alle som tjenestegjorde i felles flåten gjennom århundrer, 1510- 1815. Denne dagen var 9. mai, men dagen før var 8. mai, den dagen Norge feiret at det var blitt fritt igjen. Da ble sikkert kransen ved statuen lagt, for den så ny ut.

Akershus
Ved minnesmerket

Videre passerte vi Rådhuset og så statuen av Tordenskjold blant annet. Nå var jeg på vei mot busstoppet nedenfor slottet. På denne strålende vårdagen hadde jeg spasert på området ved Vippe  tangen og sett både stedet Salt og Vippa, steder som var helt nye for meg. Etter en pause på Steamen,  forsvant  vi i hver vår retning, den ene på bysykkel og jeg på bussen.    

Tordenskjold ved
Rådhuset 


 
 


  

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar