onsdag 16. mai 2018

I morgen feires 17. mai 2018

17. mai er en stor dag for det norske folk. Da vil vi se mange norske flagg. I antikken og middel          alderen var det ikke vanlig at land hadde eget flagg. Herskere og stormenn derimot hadde egne flagg. Da det norske flagg skulle bestemmes, ble en komité nedsatt, de skulle vurdere 18 forslag. Da laget Fredrik Meltzer et utkast av flagget vi kjenner, men det ble en lang prosess før Norge tok i bruk vårt kjente norske flagg.

Norges flagg


17. mai er vår grunnlovsdag og mange av det norske folk går i tog og jubler for at vi er et eget, fritt land. I Oslo står kongefamilien på slottsbalkongen og hilser på barnetogene. Enda mer stas var det når kong Olav levde, han har var en spesiell person som ikke glemmes så lett.

Kong Olav på
slottsbalkongen

Vi feirer 17. mai i bygd og by i hele Norge. Slik også da jeg bodde på Sunnmøre. Hvis man ser på tv- serien Heimebane, som er innspilt i Ulsteinvik, vises ofte et utsiktsbilde fra fotballstadion der man ser utover mot en bru. Ca. 20 minutter utover mot brua bodde jeg. Under ser vi et bilde tatt 17. mai i Tjørvåg ut på 1980- tallet. Det var grått vær denne dagen, men toget kom som vanlig i Tjørvågbygda.

17. maitoget

Et år ble det feiring i selveste hovedstaden, da var det stas å stå nedenfor slottet og se på de som stod der nå. Kong Harald og dronning Sonja er et verdig par. I alle fall var det stas denne dagen.

I Oslo

Vi feiret oftest 17. mai på Sunnmøre, men iblant feiret vi i Bærum. En ny generasjon var med og feiret 17. mai, ropte HURRA og viftet med flagg. Så måtte man ha en pause i feiringen.

På 2000- tallet
Hedda med flagg


Pause i feiringen

Lenger ut på 2000- tallet kom flere som ville være med på feiringen. På bildet under ser vi Dina klar for å feire 17. mai. Da feiret vi også 17. mai på Østlandet.

Dina
 
I morgen er det 17. mai, i år faller den på en torsdag. Da blir det feiring i bygd og by. Jeg håper alle får en flott dag. Mange pynter i hjemmet med norske farger, men 17. mai vil svært mange ut å feire, enten hjemme i Norge, eller nordmenn som er i utlandet. Jeg håper alle får en fin dag.

Jeg har satt fram lys
i rødt, hvitt og blått
Gratulerer med 17. mai
 


 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar