fredag 20. juli 2018

Tur langs Alnaelva, juli 2018, del 1

I går på torsdag var som vanlig varmt og flott sommervær. Jeg hadde avtale om å møte Håvard i Oslo og ta t- banen noen stopp, så derfra gå tur langs Alnaelva som er Oslos lengste elv. Den er 15 km. Mens jeg ventet tok jeg bilde av statuen som viser Wencke Foss. Masse fine blomster i nærheten

Wencke Foss

  Vi gikk av t- banen ved Brynområdet og videre nedover mot elva. Alnaelva kommer fra Alnasjøen i Lillomarka.  Nå startet vi på spaserturen langs elva som på denne strekningen går gjennom urskog. Jeg må tilstå at jeg ikke var klar over at akkurat her var urskog.

Starter på turen


Fint område

Fineste delen er strekningen mellom Bryn og Kværnerbyen. Nå gikk vi den ruten. I 2007 startet arbeidet med Alna Miljøpark med stier langs elva og gangbroer over elva. Ingen tvil om at det var urskog, eldgamle røtter på skogbunnen og tre som lå nede. Vi så blomster som lignet på kaktus.

Gamle røtter

Lignet på kaktus

Det var varmt, men vi gikk i skyggen, det gjorde det mer  behagelig å gå. Men Janis måtte avkjøle seg i elva. Dette er en populær strekning å gå tur eller trimme, vi møtte en del folk her i Svartdalsparken. Et sted så jeg "veggmaleri"  ved en gammel bru.

Janis bader

Mange idyller
Dekorert mur

I 1927 ble Alnasjøen demmet opp til drikkevann, dermed ble Alnas vannstand redusert. Fram til midten av 1980 ble stadig mer av elva lagt under jorden. Etter hvert kom vi til en liten foss. Iblant  stoppet vi og så på bruene.

Liten foss
Flere bruer

I 1922 ble nedre del av elva lagt i tunnel gjennom Ekeberg fra Kværnerområdet i Lodalen til utløpet i Oslofjorden. Vi kom til den største fossen, men den er også mindre. Vi så små bær som lignet på ripsbær, men var ikke det, heller ikke rognebær, for bærene her var rødere.

Fossen har redusert vannstand

Røde bær

Som nevnt møtte vi flere som jogget på turstien, andre luftet hunder, og Janis ble litt brydd av de større hundene, men noen ganger gikk hun bare kry forbi og lot som hun ikke så dem. Flere små bruer førte over elva, iblant gikk vi bort på dem kun for å nyte utsikten. I blant måtte Janis ned til elven og bade.
Flott natur

Utsikt fra bru

Møte med hund

Ved elvekanten

Siste del i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar