onsdag 18. juli 2018

Verdens største geni,juli 2018

Jeg kom til en tittel med om lag denne overskriften i media og leste. Det handlet om William James Sidis som levde fra 1889 til 1944. Flere forskere mener han var den med høyeste IQ som har levd i verden. Den var mellom 250 og 300. Altså 100 mer en Einstein. Jeg fikk nesten hakeslepp. Går det an?

Geniet

Hans foreldre var jødiske immigranter til USA fra Ukraina, og gjorde seg tidlig bemerket i det amerikanske samfunnet med sin intellekt. Hans mor tok seg selv gjennom skolenes pensum før hun tok sin medisinske grad ved Boston universitetet. Hans far hadde tre grader ved fra Harvard før han var 30 år. Faren var professor i psykologi.

Faren Boris Sidis


Lille William viste seg å bli litt av en begavelse. Han leste New York Times da han var 18 måneder gammel. Han leste Homer på gresk da han var 4 år. Han var kun 2 år da han leste engelsk, og 4 år gammel skrev han originale verk på fransk. Og omtrent på den tiden snakket han fransk, tysk, russisk, gresk, latin, armensk og tyrkisk. Han skrev sin første bok i en alder av 8 år.

Lille William

 William kom inn på Harvard universitetet bare 11 år gammel. Da han var 5 år, hadde han større kunnskap i matte en faren. Faren var som nevnt professor på Harvard så han kunne nok mye han også. Men det sier litt om dette barnet.

Gutten William

  Han hadde ekstreme evner i matte i ung alder og i språk. William hadde også undervist på Harvard, han ble uteksaminert fra universitetet 16 år gammel. Det sies han hadde gitt seg selv det løftet at han skulle leve i sølibat, men ble svært betatt av en ung pike, men det ble vists ingen ting ut av det.
I voksen alder var han fortrolig med 25 språk og dialekter.

Supergeniet


Faren til William er blitt kritisert for at han ivret etter å gjøre sønnen til et geni, og startet undervisningen med blant annet klosser da gutten var bare 3 måneder, og holdt på med å pusje på gutten i hele barndommen. Det sies at William hadde et sammenbrudd da han var 12 år. Da han ble voksen, tok William avstand fra faren. Han fikk mentale problemer og sa han ikke orket å tenke lenger. Kritiske røster sa at faren var med på å ødelegge sin sønn. Farens syn var at etter tidligere man underviste barna, etter flinkere ble de. Men jeg er enig med dem som sier at William måtte være født med ekstra gode evner. Han døde i 1944 av hjerneblødning kun 46 år gammel.

Geniet William
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar