lørdag 5. januar 2019

På konsert, januar 2019

Jeg har fortalt at av mine julegaver var flere opplevelser. Ene gaven skulle oppleves alt i går som var fredag 4. januar. En av gavene skulle foregå i samband med en tur, så den skal jeg fortelle om når tiden er inne. Nå om første gaven. Slik så innbydelsen ut.

En av gavene

Den unge finske dirigenten har for lengst gjort seg bemerket i musikkverdenen. Klaus Mäkelä er alt berømt, kun 22 år og har de to siste sesongene debutert med orkestre over hele verden. 

Ung, men alt 
kjent dirigent


Dagen før konserten var strålende vær, ettermiddagen vartet opp med en flott himmel. Så kom fredag og jeg var på vei til busstoppet for å ta bussen inn til Oslo. Da passerte jeg juletreet jeg har hatt bilde av før, men nå var det mørkere, og bedre å se.

Fin himmel
Juletreet

Jeg møtte en av giverne i Oslo, og vi gikk til Konserthuset. Men det var god tid før konserten, så der var ikke serveringen åpnet. Vi gikk da ut og kun en trapp rett ned, der ligger Røverstaden, vi gikk dit og ventet på tiden til å møte i Konserthuset. Navnet Røverstaden viser til at dette strøket var i gamle dager et strøk med dårlig rykte. Her foregikk litt av hvert. Nå er dette et fint strøk.

Området ved Konserthuset

  Fra Røverstaden
  
  Konserten startet klokken 19.00 og da satt vi klar i Oslo Konserthus. Konserten var utsolgt, så salen var fylt med publikum. Scenen var klar, de store instrumentene stod på gulvet der musikerne skulle sitte. Det ble applaus da musikerne kom, og særlig da den unge dirigenten viste seg.

Statuen utenfor
Konserthuset
Scenen klar
Orkesteret på plass

Så startet konserten, den slanke, unge mannen løftet taktstokken og Beethovens 9. symfoni tonet ut i Konsertsalen. Komponisten Beethoven ble født i Bonn i 1770, og døde i Wien i 1827. Han var tysk komponist og pianist. Beethoven regnes som en av de største komponistene i musikkverdenen. 9. symfoni er et av hans mest kjente verker. Nå tonet det ut i konsertsalen her i Oslo Konserthus.

Tegning av Beethoven

 Den unge dirigenten ledet Oslo- Filharmonien på en sikker og utrolig dyktig måte tross sin unge alder. Ved innledningen sa sjefen for orkesteret at i salen satt flere storheter fra dagens musikkverden blant publikum for å høre denne konserten, jeg tenkte at den unge dirigenten var sikkert også en de var interessert i. Det var ikke lov å ta bilder under konserten, naturligvis. De sa det ikke, men på en slik type konsert har man nok med å lytte til musikken.

Den unge dirigenten

 Da konserten var over, ble det litt av en applaus for Oslo- Filharmoniske orkester, og for den unge finske dirigenten. Det ble brakapplaus, vi publikum reiste oss og klappet for den flotte konserten. Det ble en lang applaus. Det ble blomster til dirigenten, og suksess for både ham og orkesteret. Hele konserten ble filmet, flere kameraer var i sving. Jeg synes det var en opplevelse å få se og høre denne konserten. Tusen takk til giverne!  

Stor suksess, en
flott konsert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar