onsdag 23. januar 2019

Turer til Nederland, januar 2019

Jeg holder på og telle opp land jeg har vært i, grunnen er at jeg blir litt flau når folk spør om hvor mange land jeg har besøkt, og må svare at det vet jeg ikke. Derfor går jeg nå grundig til verks og teller opp. Nå skal jeg skrive om Nederland. Første besøket der var i 1979. Vi var med båten på sommertur og la til i Rotterdam. Der spaserte vi i byen, samt besøkte den norske Sjømannskirken.

Tur i byen

Foran Sjømannskirken

 Sommeren 1982 var vi med båten på tur igjen, og da besøkte vi Nederland to ganger. Begge ganene var oppdraget i Rotterdam. Første gangen lå vi først ankret utenfor byen i 5 dager før vi kunne komme inn. Vi var ikke alene, for rundt 30 båter lå og ventet. Andre gangen kom vi til havn straks.

Vi venter utenfor
Rotterdam i 1982

Innseilingen til Rotterdam
andre turen i 1982

Fjerde gangen jeg besøkte Nederland var også på båttur, det var sommeren året etter. Vi var i flere havner i Europa, en av dem var i Nederland, i Rotterdam. Men bildet under er fra da vi forlater byen og losen går fra borde. Ved utseilingen måtte vi ha los.

Losen forlater båten


Femte gang jeg besøkte Nederland var sommeren 1985, igjen var havnen Rotterdam. Nå var det tid å besøke den norske Sjømannskirken igjen, og Håvard gikk rett til lese stua og fant et blad han fordypet seg i. Alle mine besøk til nå i Nederland var til Rotterdam.

Fra Sjømannskirken

Siste gangen jeg besøkte Nederland var da jeg dro på kanaltur på Rhinen høsten 2014. Da startet turen i Amsterdam, der sjekket jeg inn på elvecruiseren og fikk en romslig lugar med stort vindu.

Lugaren

Det var mørkt da vi første kvelden var på båttur på kanalene og så byen opplyst. Så startet turen og første havn var den lille landsbyen Kinderdijk. Denne morgenen så jeg ut på flott morgenlys. Etter frokost gikk vi på land og spaserte sammen med guiden til området rett ved som er kjent for alle vindmøllene. Vi var også inn i en vindmølle, her bodde folk enda. 

Flott morgen
 Mange vindmøller
Besøk i Kinderdijk

Så tilbake til båten og vi fortsatte videre. Denne gangen bare seilte vi gjennom Rotterdam som vi hadde besøkt så mange ganger. Byen ligger på begge sider av elven Maas, og er nest største byen i Nederland, og er en av de største havner i Europa.

Elvecruiseren

Seilte gjennom Rotterdam 

Vi la til i byen Nijmegen med ca. 160 000 innbyggere. Dette er en av de eldste byene i Nederland. Vi kjørte gjennom byen på vei til en nasjonalpark. Der lå museet vi skulle besøke, Helen Müller museet.

Fra Nijmegen
Utenfor museet

På vei tilbake kjørte vi gjennom byen Arnhem. Byen er kjent for  slaget som stod her i 1944, og som de allierte tapte. Under ser vi to bilder fra byen.

Fra Arnhem
Byen ble rasert under
Andre verdenskrig
 
Vi gikk om bord, men nå gikk turen videre noen dager i Tyskland, men dette handle om Nederland, så her går jeg videre da vi kom tilbake til Nederland. Det er et lite, men tett befolket land, og Nederland er et kongedømme. Men nå seilte vi langs breddene her i Nederland og så idylliske gårder ved kanalen, samt andre idyller.

Gård ved kanalen
Idyll

Vi kom tilbake til Amsterdam der vi la til kai, men skulle på rundtur i byen. Amsterdam er den største byen i Nederland, og er den offisielle hovedstaden i landet. Jeg synes at Amsterdam er en flott by med alle kanalene. Og her sluttet den fine og interessante turen på Rhinen.

Fra Amsterdam
Fin by


Da er jeg kommet til at jeg har besøkt Nederland 6 ganger. Interessant å besøke Rotterdam de første gangene, men særlig kanalturen på Rhinen var fin, og jeg fikk sett en del av Nederland.

Flagget til Nederland



Tulipaner fra Amsterdam






 
                                                                                     



 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar