onsdag 15. desember 2021

Avistegninger, desember 2021

 Før julen starter med  mye julestoff, tar jeg for meg en del avistegninger. Det er Aftenpostens tegner som tar forskjellige hendinger rett på kornet. Han er utrolig flink og treffsikker, og må ha en fantasi av en annen verden. Den første har overskriften: Skal banksjef Stoltenberg redde verden? Videre: Spørsmålet er om Stoltenberg skal bare redde nordmennenes pensjon, eller gå i bresjen for hele verdens grønne skifte.  I teksten lures også på om Stoltenberg personlig er for knyttet til Arbeiderpartiet. En banksjef i Oljefondet bør vel ikke være for sterkt knyttet til et politisk parti.

Her gjøres klart


Overskrift: Et viktig gudshus. En dag besøkte kongen og kronprinsen synagogen, for å markere synagogen i Oslo sin betydning. Antisemittisme finnes også i Norge, fortalte teksten. Personlig må jeg få føye til at det skulle bare mangle at kongehuset også besøkte denne synagogen, for det er ikke så lenge siden kongeparet gikk og ruslet i strømpelestene på besøk i en moské i Oslo. Kongehuset bør aldri favorisere noen.

Tegningen

  Neste bilde var kalt: Gudfaren av gass. Siden spenningen i Ukraina stiger, er kanskje en plan her. Det hentydes til Putins spill. I Ingressen stod: Sint på dyr strøm? Send en liten tanke til Gudfaren av gass.

Tegningen

Krig er fred, uvitenhet er styrke, og Kina er et demokrati. Kina vil være med på toppmøtet, de har jo det mest effektive folkestyret. For en tid siden startet det digitale toppmøtet i den amerikanske hovedstaden Washington DC. Fra vestlig perspektiv lyder det fullstendig absurd å kalle Kina et demokrati.

Illustrasjonen

Elon Musk, verdens rikeste mann, må selge aksjer for å betale skatt, og da faller kursen på aksjen. USAs 700 milliardærer lurer nå på hvordan dette skal fungere.

Passende tegning

Så til en konflikt om Markabakken ved Oslo. Markatilhengerne vil kjempe for Marka, tilhengerne for bakken tenker på barna. Begge sies å ha rett. Eventyrskog er et ord fylt med assosiasjoner, og Marka sies å være Oslos beste attraksjon. 

Tegneren ser det slik

 Neste overskrift sier at også politikere er vanlige folk. Dessverre er det av og til lite kledelig. Den ene dagen er du nærmest kongen i rang. Den neste er du under etterforskning.

Tegningen

En dag var overskriften: Altaværingene må bare ikke tro de kan komme her og komme her, og komme å velge fylke. Alta kommune skal ha folkeavstemning. Skal det ligge i Finnmark, stemmer de det, skal det ligge i Troms, stemmer de det.

Ikke kom her og kom her

Fastlegeordningen trenger øyeblikkelig hjelp. Kommunene skriker etter fastleger. Men legestudenter har annet å finne på. Stadig nye oppgaver legges på fastleger, fastlegene må jobbe så mye at det går på helsen løs.

De har mye å gjøre

Fredag 26. 11 for 79 år siden la transportskipet Donau  ut fra land i Oslo, om bord var 529 jøder. De hadde ikke gjort noe galt, men kun fordi de var jøder. Nå skulle halvjøder sidestilles med heljøder. Det var nazistenes ordrer, men det var nordmenn som arresterte dem, og det var nordmenn som kjørte bilene. Det var Holocaust i Norge. Tragediens omfang var stor. For en skam for Norge. De aller fleste av disse ble drept i dødsleirene til nazistene. Det er så fryktelig at det finnes ikke ord.

Stakkars folk

Neste tekst hadde tittelen: Hurra! Oslo får sin Willy Brandt Plass. Han var tysker, men rømte fra Nazi Tyskland, og bodde også i Norge. Plassen blir ikke ferdig før om noen år. I 1970 gjorde Willy Brandt den sterkeste og viktigste symbolhandlingen i Warszawa. Han gikk ned på kne ved minnesmerket over den jødiske gettoen i Warszawa, og ba om tilgivelse på tyskernes vegne, for de verste av alle forbrytelser.

 Avistegningen

Tja til kjernekraft i Sverige. Sverige skal egentlig legge ned kjernekraften, men ikke alle politiske parti vil det. Så får vi se hvordan det går.

Slik ser tegneren det




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar