lørdag 11. desember 2021

Munchmuseet.og gresk aften, 11.12- 21

 I går var flere av oss på besøk i Oslo. Vi var buden på gresk aften, men først skulle vi inn på det nye  Munchmuseet. Vi var aller først innom leiligheten på Munchs Brygge og satte fra oss ting. Her skulle vi vente litt, for vi hadde billetter til kl. 16.00. Vi kom til en leilighet med julestemning.

Juletreet var pyntet

Julestjernen lyste
Joni var i lekehumør

Da klokken nærmet seg 16.00, gikk vi bort til Munchmuseet som lå rett ved. Vi tok heisen opp til øverste etasje med kunst. Der var utstilling med kunst fra en kjent engelsk samtidskunstner Trakey Emin. Hun hadde valgt ut kunst av Munch som gjaldt kvinnekroppen. Munch var svært opptatt av den, ble det hevdet. Jeg må bare innrømme at kunsten til denne berømte damen, ble jeg ikke begeistret for.

Ved Munchmuseet

Bilder hun valgte ut

 Så gikk vi ned gjennom etasjene i rulletrapper, gangene var ganske enkle, men utsikten til Oslo var strålende. Jeg så mange, kjente malerier av Munch. Min favoritt er Livets dans, fra 1925, og Pikene på broen fra 1927.

Utsikt til Oslo langs hele
fronten, her fra en side
Livets dans
Pikene på broen

De svære maleriene som Solen, det som pynter opp i Universitetets Aula, er et imponerende maleri. Det samme er Forskerne, det er digert. Jeg vil også ta med Vampyr i skogen 1916- 18, og Selvportrett med vinen 1906. 

Solen

Forskerne

Vampyr i skogen
Selvportrett med vinen

Jeg ble litt forundret over utstillingen av Munchs kanskje mest berømte maleri Skrike. Det var utstilt i tre versjoner, da vi var der var det kun et blekt maleri utstilt. Hver time kommer utgave 2, og etter enda en time kommer utgave tre  på veggen.

En blek utgave av Skriket

Der var også laget til slik han hadde det der han bodde i Oslo. Mange ting fra interiøret stod utstilt, slik som badekaret. Interessant å se.

Munch utenfor huset i Oslo


Badekaret

Etter besøk på det nye museet, gikk vi tilbake til leiligheten, nå ble det gresk aften. Og nå kom to gjester til. En av dem hadde vært på museet en av første dagene ved åpningen, hun vanker i de kretser. Den andre var en ung mann i familien. Han skulle spise middag, så videre på avtaler. Nå stod middagsbordet klart.

Flere gjester
Bordet klart

Vertskapet hadde nettopp vært i Hellas og nå ble gresk mat servert. Det ble: Gyros med tzatziki, gresk salat med fetaost, og oliven i chililake. Gresk vin til. Til dessert: Is pyntet med tørket mango, og dadler. 

Nydelig mat
Lekker dessert

Det ble et herremåltid, den greske maten falt i smak. Så ble det prat rundt bordet. Det ble en svært hyggelig kveld. Da vi skulle gå, ble også Joni med et stykke på luftetur, så hun fikk på kåpen før hun skulle ut i snøen. Vi hadde privatsjåfør som kom og hentet oss og kjørte oss til døra. En svært vellykket ettermiddag og kveld.
  
Klar for luftetur












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar