onsdag 9. september 2015

Filmen om Ingrid Bergman, september 2015

I går var jeg på kino i Sandvika og så dokumentarfilmen: Jeg er Ingrid. Bakgrunnen til at filmen ble laget var at da datteren hennes, Isabella Rossellini, møtte regissøren Stig Bjørkman på filmfestivalen i Berlin. Hun foreslo at han skulle lage en film om moren hennes. Det gjorde han.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman (1915- 1982) skrev dagbok, var ivrig med sitt private filmkamera, samlet på brev og notater, slik hadde de en stor mengde stoff å lage film om. Ingrid mistet tidlig sin mor og vokste opp hos sin far, men han døde også tidlig. Ingrid ble først gift med svensken Aron Lindstrøm som ble lege. De fikk datteren Pia.

Første ektemann

Ingrid Bergman reiste alene til Amerika for å spille inn film, og var en gang Hollywoods lysende og sterkeste filmstjerner. Hun spilte inn filmer som Casablanca, det var i 1942. Hun spilte mot Humphrey Bogart.

Filmplakaten

Bilde fra filmen

   Jeg kan også nevne filmen: Klokkene ringer for deg. Den er basert på boken av samme navn skrevet av Ernest Hemingway. Ingrid Bergmann spilte mot Cary Cooper. Filmen er fra 1943.

Bilde fra filmen

Ingrid Bergman vant 3 Oscar, men var nominert hele 7 ganger. Det sies at ingen filmstjerne har vært så elsket av publikum som Ingrid Bergman. Privat ble hun sett på som en uskyldsren engel, men da skandalen kom, var fallhøgden stor for denne engelen.

Den store, uskyldige stjernen


Ingrid Bergman innledet et forhold i til den italienske filmregissør og manusforfatter  Roberto Rossellini. Begge var gift, og da skandalen sprakk i media i 1949, ble det en enorm skandale. Ingrid fikk ikke jobbe i Hollywood på 7 år.

Skandaleparet

Paret giftet seg i 1950, de fikk 3 barn, sønnen Roberto, og tvilling- jentene Isabella og Ingrid. Pia vokste opp hos sin svenske far, men de også bodde i USA.

Ingrid Bergman med Rossellinibarna


Jeg skal ikke røpe så mye av innholdet, men si at Ingrid Bergmans fire barn er med i programmet. Nå er de for lengst voksne. Pia, hennes første barn har blant annet jobbet i tv.

Pia
 
En av tvillingsøstrene, Isabella, synes jeg er mest lik sin mor. Hun er skuespiller og var tidligere modell.

Isabella Rossellini

  
Den andre tvillingsøsteren Ingrid, er oppkalt etter sin mor. Hun har en solid utdannelse, til og med doktorgrad. Hun har sagt at det var ingen lett barndom, for deres foreldre hadde et spesielt liv.

Ingrid Rossellini

På bildet under ser vi  Ingrid Bergman sammen med alle sine fire barn, også sønnen Roberto jr.


Ingrid Bergman giftet seg en tredje gang, igjen med en svenske, Lars Schmidt. De var gift noen år, senere ble hun syk og døde i 1982.

Tredje ektemann

Jeg trodde at dokumentarfilmen om Ingrid Bergmann ville bli litt langtekkelig, men den ble ikke det. Det er som hun selv har spilt inn dokumentaren. De har så mye materiale om henne, og en del opplysninger jeg ikke har hørt om før. Filmen er dyktig satt sammen. Siste avslutning på filmen syntes jeg var litt rørende.

Ingrid Bergman var en stor stjerne



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar