tirsdag 15. september 2015

Om Finland, september 2015

De nordiske land er som vi vet de nord- europeiske landene Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. I dag skal det handle om Finland.

Finland på kartet

Jeg bor i Norge, hadde før besøkt Sverige, Danmark, og Island, men hadde aldri vært i Finland. Først i fjor, 2014, besøkte jeg Finland, og da hadde jeg vært i alle de Nordiske landene.

Flagget

 Riksvåpenet

I januar i fjor dro jeg som nevnt til Finland for første gang, jeg fikk en helgetur til Helsinki i gave, og giverne ble med. Vi bodde på et hotell som før hadde vært et kloster, noe en kunne se på bygningen både ute og inne.

Glo Hotel Art
 
Fra resepsjonen

Finland er republikk, presidenten blir valgt av folket hvert 6. år. I 2012 ble Sauli Niinistö fra Samlingspartiet valgt. Han var altså president da jeg besøkte Helsinki.

Presidenten

Det finske presidentflagget

Jeg så regjeringsbygget i Helsinki, det er fra 1822. Her sitter den finske regjeringen, og presidentens kontor er i andre etasje.

Regjeringsbygget

Jeg kunne ikke komme på en eneste forfatter fra Finland, og tror at jeg aldri har lest en bok av en finsk forfatter. Men jeg kom på den kjente komponisten Jean Sibelius (1865- 1957). En av hans mest kjente komposisjoner er Finlandia. Sibelius ble født da Finland var et storhertugdømme under den russiske tsaren.

Sibelius
Under ser vi den store statuen av tsar Alexander II. Den ble satt opp i 1894.

Ved tsaren

Helsinki sentrum er konsentrert på en halvøy i Finskebukten, og der er Senatstorget sentralt. Der var vi nå. Helsinki har flere staselige kirker, og på høyden her ligger Helsinki domkirke som ble ferdig i 1852.

Domkirken

Jeg kommer ikke på en eneste kjent film- eller popstjerne fra Finland. Men kjent er den tidligere finske presidenten Martthi Ahtisaari som fikk Nobels Fredspris i 2008.

Han fikk Fredsprisen

Som fotballinteressert må jeg nevne Sami Hyypiä, kjent finsk fotballspiller. Han vant Champions League med FC Liverpool i 2005.Så ble han manager for Bayer Leverkusen. Det er de kjendisene jeg kommer på. Den fæle gruppen som tok del for noen år siden i Grand Prix vil jeg helst glemme.

Kjent finsk fotballspiller

Den finske hovedstaden har om lag 600 000 innbyggere, og jeg synes Helsinki er en fin by med mange staselige bygninger. For eksempel Nasjonalteateret fra 1902.

Nasjonalteateret.

Vi besøkte Atenum Art museum. Utenfor bygget var skøytebane, og siden vi var der i januar, var der mange som koset seg på isen. Inne i gangen på museet så vi blant annet statuen vi ser på andre bildet under.

Museet i bakgrunnen

 Ved statuen i gangen

Mye fantastisk kunst i museet. Et av maleriene jeg likte best var malt av den finske maleren Hugo Simberg (1873- 1917). Han var påvirket av kunstretningen Symbolismen.

Hugo Simberg

Bildet jeg likte godt het: Såret engel. Det var fra 1903. I ettertid ble jeg klar over at dette bildet ble i 2006 kåret til Finlands nasjonalmaleri.

Såret engel

 Turen til Helsinki var interessant, jeg så mye av den finske hovedstaden. Ved avreise så jeg på flyplassen også en kjent figur fra Finland, nemlig Mumitrollet. Da har jeg også besøkt Finland.

Utsikt til Helsinki
 
Sammen med Mumitrollet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar