tirsdag 1. september 2015

Bølgen, en tankevekkende film, 31.august 2015

I går som var den 31. august, var jeg på kino i Sandvika. Før jeg dro for å se filmen hadde jeg lest i Sunnmørsposten om fjellområdet som filmen baserer seg på. Der stod at når Akerneset raser ut vil fjorden komme med en om lag 100 meters bølge som vil rasere alt på sin vei. Der stod også at det er flere fjell som truer.

Kart fra området


Mannen som også truer

 Dette er bakgrunnen for filmen som er den første katastrofefilmen som er laget i Skandinavia, og den første i norsk filmhistorie. Filmen er regissert av Roar Uthaug, en norsk filmregissør som blant annet har gått på Den norske filmskolen i Lillehammer. Roar Uthaug er født i 1973, og har laget grøssere før.

Roar Uthaug
 
Kristoffer Joner har den mannlige hovedrollen. Han er født i Stavanger i 1972, og begynte sin kunstneriske løpebane alt som 14- åring på Rogaland Teater. I 2005 fikk han Amanda- prisen for beste mannlige skuespiller. Det var i filmen Naboer han utmerket seg. I Bølgen spiller han den erfarne geologen Kristian Eikjord som plutselig befinner seg i et mareritt. Det blir nervepirrende før katastrofen er et faktum.

Kristoffer Joner

Den kvinnelige hovedrollen i Bølgen har Ane Dahl Torp, født i Bærum i 1975. Hun er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og har hatt flere filmroller før, samt spilt i flere TV-serier. I filmen Bølgen er hun kona til geologen Eikjord, hun har jobb på hotellet i bygda der raset truer.  

Ane Dahl Torp

 Disse to hovedpersonene gjør en glimrende innsats i filmen, men flere biroller i filmen bør roses for god innsats. Etter alarmen har gått har de bare 10 minutter før bølgen kommer.

Bølgen er på vei

Filmen er skapt på et faktum som dessverre vil komme. Et fjellparti nær Geiranger vil altså en dag rase ut. En over 700 m lang og stadig voksende sprekke som utvider seg 10- 15 cm i året vil til slutt rase ut. Bølgen som da kommer er enorm og vil knuse alt på sin vei.

Skremmende

Dette er en svært realistisk film, skuespillerne både i sentrale roller og statister leverer godt spill. Særlig må hovedrollene framheves, de blir glimrende spilt. Kristoffer Joner vil jeg spesielt framheve, han leverer sin rolle som geologen, og som familiemann ypperlig.

Det kjempes for livet

Det ble en stor filmopplevelse, men det skremmende er at dette er noe som truer folket som bor i området. Forskerne sier at det vil skje, men de vet ikke når. I filmen fikk de 10 minutter å redde seg oppover i høgda, men vi må huske panikken som vil oppstå i en slik vanvittig situasjon. Men de som følger med på denne sprekken og andre truende fjell i området, sier at de har full kontroll og vil kunne si ifra dager, og kanskje uker i forveien. Det er trøsten. Jeg vil anbefale filmen.

Et inferno

      

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar