mandag 21. september 2015

På Høstutstillingen i Oslo, september 2015

Da jeg lørdag tok bussen inn til Oslo, var jeg spent på hva de hadde å by på i år. Jeg møtte Håvard og vi spaserte til Kunstnernes Hus.

Kunstnernes Hus

Først litt historikk. Høstutstillingen er Norges største scene for samtidskunst. Første utstilling var i 1882. Nesten alle norske kunstnere har deltatt, også Edvard Munch. Ingen ante for en kjent kunstner han skulle bli. Et av mine yndlingsbilder malt av Munch er: Livets dans. 

Munch (1863- 1944)

Livets dans

Mange norske kunstnere hadde studert i Paris, og på den tiden var det Salongen i Paris som valgte ut hvem som fikk stille ut. Av norske malere var det kun Christian Skredsvik (1854- 1924) som fikk gullmedalje i Salongen i Paris. Det var i 1881 for bildet: Bondegård i Venoix.

Christian Skredsvik

Maleriet som gav gullmedalje


Men så startet de med Høstutstillingen i Oslo. Nå skulle vi se årets utstilling. Først to malerier laget av Harald Fenn f. i 1963. Det var akryl på lerret og het: Ankomst.

Ankomst

Jeg gikk inn i et rom der det var et kunstverk av Rasmus Brinch f. i 1975. Det var litt forvirrende å se for det skiftet hele tiden. På plakaten stod: Spesial/Radial 2014 Digital animasjon/flerkanals video installasjon variabel.

Spesielt

Vi kom til en innrammet gammel avis, så oppdaget vi at maleriet på veggen bak hørte til. Det var artig å se. Det stod to navn, så to kunstnere stod bak dette verket. Det var Bjørn- Kowalski Hansen og Henrik Thue. De hadde brukt olje på lerret og avis i glass og ramme. Tittelen på bildet var: Lesende mann, 1920/2015.

Artig tillaget

 Neste maleri likte jeg godt, det var i mine øyne godt komponert. Jeg likte de friske fargene i kontrast til himmelen bak. Bildet er laget av Harald Fenn, og er olje på lerret, 2014.

Tittel: Avreise 01


Neste to kunstverk vi stoppet opp ved trodde jeg var bilder, så levende var de. De var fantastisk godt laget. De er malt av Marianne Wiig Storås f. i 1972. Bildet til høgre heter: Per Christian, 2014. Det til venstre heter: Behzad og Helene.

Jeg trodde det var foto

 
 
Neste bilde likte jeg også. Det het: Ekko, 2014. Tittelen syntes jeg passet ypperlig. Bildet er laget av Grethe Unstad f. 1959. Hun har brukt Eggoljetempera på linlerret.

Ekko

Ikke alt vi forstod oss på, som det under. Det er laget av John K. Raustein f. 1972. Han har brukt søm, roulour, knytting, og draperi. Bildes tittel er: Det er midt på dagen,- det er mørkt i huset (Vi later som alt er bra).

Hva er dette?

Mange forskjellige teknikker  som var blitt brukt i kunstverkene. For eksempel blyant på papir. Bildet under er laget av Snøfrid Eine f. 1942.

Tittel: Folder, 2013

Kveldsbildet under minnet meg om et sted vi hadde spist middag i Savannah, da vi var i Sørstatene USA. Men bildet under, som er et foto, heter: Oriental Evening 2009. Kunstneren bak fotoet heter: Michel Alinden.

Fint foto

På bildet under studerer jeg kunstverket som vant Høstutstillingsprisen 2015. Det er laget av Tine Aamodt f. 1969. Tittelen er: Tesserakt 2015 installasjon, variabel. En må kanskje være kunstner for å forstå at dette var det beste på utstillingen.

Det beste?

  Taket i Kunstnernes hus er et kunstverk i seg selv. Før vi gikk studerte vi kunstverket som var på veggen i kafeen i hallen. Det var laget av to kunstnere: Swan Dler Qaradaki og Johannes Høie. Tittel: Absolutt Veto 2015. Tusj/ veggmaleri variabel.

Kunstnerisk tak
Veggmaleri

Ute var strålende vær og etter en kort pause der flere kom til, også Janis var på bytur. Nå spaserte vi i slottsparken, men gikk bak slottet, det er sjelden vi går der.

Pause

Langs veien mange idyller


Janis likte seg i slottsparken. Vi var nå bak slottet, så gikk vi inn i Dronningparken. Der var mange fine blomster.

Janis på tur
Fint bak slottet

Ny vakt

I Dronningparken er mange fine blomsterbed, små prydtrær og hekker. Flott å gå tur her.

Idylliske omgivelser

Slottet fra ny vinkel

Men nå var besøket i Oslo over. Denne lørdagen hadde det også vært maratonløp, men det så vi ikke på. Denne dagen var Høstutstillingen hovedtema, og vi var enige om at det er første gang vi har likt så mange av kunstverkene som i år. De har hatt en dyktig jury som har valgt ut verkene.

Også maraton
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar