tirsdag 26. september 2017

Filmen Dunkirk, september 2017

Endelig ble det kinobesøk med filmen Dunkirk på programmet. Filmen har vært på kinoplakatene siden i juli, men først i går så jeg filmen. Grunnen er ferie og andre ting som har stått på programmet. Dermed går jeg ut ifra at mange har sett filmen, men her kommer mitt inntrykk av den. Først om de som står bak prosjektet. Nasjonaliteten på filmen er britisk, amerikansk, fransk og nederlandsk. Regissør og manusforfatter er Christopher Nolan. Han er født i 1970, er britisk filmregissør, manus forfatter, og produsent.   

Christopher Nolan

Foto i filmen er ved Hoyte Van Hoytema født i 1971 i Sveits der hans nederlandske far var arkitekt. Han studerte filmfoto i Polen, senere startet han å arbeide med film. Han har stått for filmingen i filmen Dunkirk. Svært dyktig gjort.

Hoyte Van Hoytema

Musikken til filmen er komponert av Hans Zimmer født i 1957. Han er tysk komponist og musikk produsent. I starten av sin karriere arbeidet han i Storbritannia, senere flyttet han til USA. Han har vunnet flere priser for sin musikk.

Hans Zimmer

Filmen handler om Operasjon Dynamo, under Andre verdenskrig. Det er juni 1940 og tyskerne har nesten 400 000 allierte styrker i et hjørne i Frankrike. De er fanget som i en felle på strendene ved den franske byen Dunkerque. Nå håper de desperat på at de skal bli evakuert.   

Fra filmen

En av hovedrollene spilles av Fionn Whithead som er engelsk, født i Surrey i 1997. Han startet som skuespiller alt som 13- åring, og har blant annet spilt i en engelsk miniserie i tv i 2016. I Dunkirk fikk han rollen som Tommy, bare 19 år gammel.

Fionn Whithead (Tommy)

Aneurin Bannard spiller Gibson i filmen. Bannard er født i 1987 i Wales. I filmen Dunkirk spiller han
altså rollen som Gibson.

Aneurin Bannard (Gibson)

Harry Stone spiller rollen Alex i filmen. Han er født i 1994, er en engelsk sanger og sangskriver. Han har sunget i boybandet: One Direction.

Harry Styles (Alex)

Filmen viser det som skjer fra tre synsvinkler. Fra stranden, fra sjøen, og fra luften. De tre guttene
Tommy, Gibson, og Alex møtes ved stranden og opplever denne fortvilte situasjonen der.

På stranden

                                  

Nå står det om timer for soldatene på strendene i Dunkerque. Royal Navy ber alle som har båter om å dra over kanalen og hjelpe til med evakueringen. Hr. Dawson (spilt av Mark Rylance) vil hjelpe til, men vil styre båten sin selv. Han og sønnen Peter (spilt av Tom Glynn- Carney), gjør seg klare å dra. I siste liten kommer også tenåringsgutten George med. (spilt av Barry Keoghan). Disse tre setter nå kurs for Dunkerque.

Mark Rylance (Hr. Dawson)


Tom Glynn- Carney (sønnen Peter)

 Barry Keoghan (tenåringen George)


Nå er det kritisk ved Dunkerque

 Soldatene blir også bombardert fra luften av tyske fly. Britiske fly prøver å skyte dem ned, men det blir en hard kamp. Tre britiske Spitfire- piloter drar til Dunkerque,  men blir skutt ned av tyske fly. Farrier ( i filmen spilt av Tom Hardy) har kommandoen. I et luftflyangrep blir flyet til Collins hardt skadd og han havner i havet. Collins er spilt av Jack Lowden. Han blir senere plukket opp av Dawsons båt. Senere skyter Farrier ned et tysk fly som truer evakueringen, men han går tom for drivstoff og må lande i tysk kontrollert område og blir tatt til fange.

Tom Hardy (Farrier)

Jack Lowden (Collins)


Fra filmen

Det er lite monolog i filmen, men spenningen ligger i bilder, klipp og musikk. Filmingen startet i Dunkerque i mai 2016. Mange spesialeffekter er brukt, samt masse statister, samt fly og båter fra den tiden. Filmen kostet 100 millioner dollar. Men dette historiske krigsdramaet på 1 time og 46 min. er en viktig film som forteller om dramaet på strendene ved Dunkerque. Det er historie som ikke må glemmes. Jeg synes det var en dramatisk og spennende film. Den som ennå ikke har sett den bør se denne filmen Dunkirk.

Fra filmen

Fra filmen Dunkirk





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar