onsdag 13. september 2017

John F. Kennedy, september 2017

Det har vært en god del støy om USAs nåværende president, det gjorde at jeg gikk inn for å høre om hvordan noen av de andre presidentene hadde vært. Den første jeg har valgt er John F. Kennedy. Han var den 35. presidenten i USA, fra 1961 til 1963.

John F. Kennedy

Foreldrene til presidenten var Rose og Joseph Kennedy. Rose Kennedy var født i Boston i 1890, og døpt som Rose Elisabeth Fitzgerald. Hennes far sørget for at hun fikk utdanning før hun giftet seg med Joseph Kennedy i 1918. De fikk 9 barn sammen. Rose fikk mange prøvelser i livet, men hun var katolikk, en flittig kirkegjenger og sa at alle prøvelser var styrkeprøver. Hun søkte trøst i sin tro. Eldste sønnen Joseph jr. omkom i et krigstokt i 1944, kun 29 år gammel. Neste sønn John ble  president, men skutt i 1963. Eldste datteren Kathleen døde i en flyulykke i 1984. Hennes tredje sønn Robert som var senator, ble myrdet i 1968. Flere skandaler i tillegg rystet familien. Men Rose ble en gammel dame, det var stor feiring da hun var 100 år. Hun døde 104 år gammel.

Rose Kennedy

Joseph Kennedy ble født i Boston i 1888. Han var forretningsmann, politiker og diplomat. Joseph var USAs ambassadør i Storbritannia fra mars 1938 til oktober 1940. Men Joseph Kennedy hadde et dobbeltliv. I årevis hadde han et forhold til stumfilmstjernen Gloria Swanson. Dette var offentlig kjent. Han døde i 1969.

Joseph Kennedy

Elskerinnen

John F. Kennedy ble født i 1917 i Massachusetts. Kennedy familien var etablert i et velstående New Englandmiljø. John vokste opp i en rik familie, og ble utdannet ved Harvard universitetet. Fra 1941 til 1945 tjenestegjorde han i marinen, og ble dekorert for tapperhet.

John som student

Her i marinen

John F. Kennedy var senator i Massachusetts fra 1952. I 1953 giftet han seg med Jacqueline Lee Bouvier. Hun var født i 1929, og var eldste datter av aksjemegleren John Bouvier. Hun bodde som barn delvis i New York City, og på familiens eiendom på Long Island. Hun gikk på eksklusive pikeskoler, senere tok hun høyere utdannelse. En stund jobbet hun som journalist. Men nå ble hun senatorfrue.

Jacqueline

Brudeparet

Paret fikk fire barn, men kun to vokste opp. I 1959 var første datteren dødfødt. Caroline ble født i 1957. John jr. ble født i 1960 (Han døde ved en flyulykke i 1999). Patrick ble født i 1963, men døde to dager senere. Demokraten John F. Kennedy vant presidentvalget, og ble satt inn som president i USA i januar 1961.

USAs 35. president

  Det var et presidentpar med to små barn som flyttet inn i det Hvite Hus i Washington DC. Jacqueline ble en trendsetter innen mote og stil. John F. Kennedy utnevnte straks en regjering som han sa var utvalgt blant de beste og smarteste. Det var den yngste regjering i det 20. århundre.
Gjennomsnittsalderen på regjeringen var 47 år.

Presidenten

Moteikonet

Ung familie

Presidentparet var ungt og populære blant mange, men som alltid også kritiske røster. Det ble sagt at presidenten var en skjørtejeger, og kunne velge og vrake det han ønsket. Det ble skumlet om at den kjente filmstjernen var en av kvinnene.

Presidentparet
Men i kulissene

President Kennedy var plaget lenge av sykdom da han var ung, egentlig hadde han dårlig helse hele livet. Han skrev flere bøker i sin tid. På bildet under ser vi president Kennedy på spasertur ved det Hvite Hus, sammen med visepresident Lyndon B. Johnson.

På spasertur

Så kom den fatale turen til Dallas i Texas. Det var 22. november 1963, da var presidenten og følget i ferd med å avslutte bilturen gjennom gatene i Dallas. Lokal tid 12.30 smalt det. Presidenten ble skutt. I all hast ble presidenten kjørt til Parkland hospital, legene kjempet for Kennedys liv, men de klarte det ikke. Presidenten var for hardt såret, han fikk den siste olje, og erklært død klokke 13.00 lokal tid. Visepresidenten tok over embetet som USAs president.

Tragedien i Dallas

Hele verden var sjokkert over mordet på president Kennedy. Jeg husket godt den dagen, hos oss var det kveld. Jeg stod på kjøkkenet og ordnet med noe da programmet i radioen ble avbrutt og meldingen kom. Jeg kunne ikke tro det. Etter hvert fikk vi høre at morderen var Lee Harvey Osvald.
Kisten ble ført til Washington DC. President Kennedy ble gravlagt på Arlington National Cementry i Virginia. Presidenten ble begravet med alle militære æresbevisninger.

Enken med de to barna

Førstedamen tar farvel


Mye er blitt skrevet om mordet på president John F. Kennedy. Attentatmannen Osvald ble drept for åpen tv- skjerm. Mange teorier og spekulasjoner er satt fram. Men dette handler om presidentens liv. En far var revet bort fra sine to barn. USA mistet sin 35. president, det er det viktigste her.

President John F. Kennedy


  
   
 
 
  

  

  


 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar