fredag 8. september 2017

Humphrey Bogart, gammel filmstjerne

Humphrey Bogart hørte til den gamle eliten av filmstjerner. Han ble født i desember 1899, og var sønn av en lege, moren var en anerkjent portrettmaler. Humphrey hadde to søstrer, familien bodde i et romslig hjem i en del av New York City. De hadde også sommerbolig ved sjøen, der lærte faren ham å seile, pluss spille sjakk. De to hobbyene drev han med hele livet.

Humphrey Bogart

I starten av sin karriere spilte han på teater. Det var da han traff sin første kone som også var en dyktig skuespiller. Han giftet seg med Helen Menken i 1926. Men ekteskapet varte kun et år.

Helen Menken
Ekteparet

Etter et år var som nevnt ekteskapet over. Bogart spilte i flere teateroppsetninger med Mary Phillips som også var skuespiller. Hun var født i 1901, og døde i 1952. Paret giftet seg i 1928. Men dette ekteskapet endte også med skilsmisse.

Mary Phillips

Mary og Bogart

Etter hvert fikk Bogart filmroller, i 1942/43 spilte han sammen med Ingrid Bergman i klassikeren Casablanca. Et romantisk drama lagt til Marokko, til byen Casablanca.

Fra filmen
Drama

Bogart hadde fått et navn i filmens verden, men også hans andre ekteskap strandet. Nå hadde Bogart blitt skilt fra sin andre kone, og i 1938 hadde han giftet seg med Mayo Methot. Hun var også skuespillerinne og hadde suksess på Broadway.

Bogart ble kjent

Tredje kone Mayo Methot (1904- 1951

Paret med hundene sine

Men nå hadde Bogart møtt en kvinne han hadde forelsket seg i, hun het Betty Perke, men best kjent som filmstjernen Lauren Bacall. Endelig fikk han skilsmisse i 1945, da giftet paret seg, og bosatte seg i Hollywood. De fikk to barn.

Lauren Bacall

Bogart og Bacall

De to filmstjernene spilte også sammen, for eksempel i filmen The Big Sleep i 1946. Filmen er basert på en roman med samme navn. Bogart spiller en privatdetektiv. Jeg må fortelle at i gårkveld lette jeg på Netflix etter en filmklassiker og da kom forslag om nettopp The Big Sleep. Det var morsomt å se en film i svarthvitt, det er sjelden det skjer. En underholdende film.

Filmplakat

Fra filmen

Humphrey Bogart spilte også i filmen Sabrina sammen med Audrey Hepburn. Filmen er fra 1953, det er en romantisk komedie.

Fra Sabrina
Hepburn og Bogart

Det er ikke så lenge siden jeg så filmen Afrikadronningen på tv. Filmen er fra 1951. For rollen i denne filmen fikk Humphrey Bogart Oscar for beste mannlige hovedrolle. Handlingen i filmen foregår i Øst- Afrika ved utbruddet av Første verdenskrig. Bogart spiller mot Katharine Hepburn.

Fra filmen
 

Charlie har en liten dampbåt som heter African Queen. Med den redder han misjonæren Rose, samt hennes bror som også er misjonær. Broren tåler ikke påkjenningen av flukten, men Charlie og Rose står på under flukten der de tøffer av sted på den afrikanske elven. En spennende film.

Vanskeligheter oppstår

 Den lille dampbåten

Humphrey Bogart ble en kjent skuespiller og hans siste ekteskap holdt til han døde. Bogart måtte gi opp for sykdommen han led av, og døde i 1957. Mange små stjerner blir født på stjernehimmelen, men langt fra alle lykkes. Humphrey Bogart ble en av de store.

Humphrey Bogart

 






 

  


 

 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar