fredag 9. november 2018

Om måneden november, 9. 11- 2018

På kalenderen er vi kommet til årets nest siste måned, og det er siste høstmåned. Ordet november sies å komme av det latinske ordet novem som betyr ni, for dette var romernes niende måned. Og vi nærmer oss vinteren, det er snart slutt på høsten med sine flotte farger.

Høstfargene falmes

  I skrivende stund har vi 9. november, men søndag er den 11. 11 og det er den 315. dagen i året, 316. i skuddår. Da er det 50 dager igjen av året. Den 11. november er nasjonaldag for Angola som ble selvstendig i 1975. Det er en republikk på vestkysten av Afrika.

Angolas flagg

 11. november er festdag for helgenen Martin av Tours, i Norge kalles det Mortenmesse. Han ble født rundt 316 i det som nå er Ungarn. Han var sønn av en romersk offiser i den keiserlige ryttergarden. Hans foreldre var hedninger, men sønnen fikk en kristen oppdragelse på farens hjemsted Ticinum, dit faren ble forflyttet. Allerede som 12- åring ville Martin bli eneboer, men faren ville han skulle bli offiser. Martin utmerket seg og ble snart offiser, og ble stasjonert i Armenia. Der ble han døpt ca. i 335, 18 år gammel. Da han gikk ut av hæren, ble han fengslet av keiseren.

Martin av Tours
forlater hæren

Til slutt vil folket ha Martin som biskop, det hadde ikke Martin lyst til. Til slutt tok han imot embetet da han var 56 år, men fortsatte sitt enkle munkeliv. Han ble klostervesenets far i Frankrike. Martin reiste rundt og bygde kirker. Det sies han hadde spesielle evner og leget folk til og med fra lepra, noen hevder han også hadde vekket folk opp fra døde. Martin døde i 397. Han ble utropt til skyts engel for Frankrike. Han blir feiret 11. november.

Skytsengelen
Martin av Tours

Det kan være fint i november, men stormer kan herje. Men fortsatt kan naturen være vakker. Men vi vet at neste måned er første vintermåned. Da kan snøen gjøre sitt inntog og dekke alt i hvitt.

Kan storme
i november

Andre steder
kan se slik ut
Eller slik

Stjernetegnet i november er Skorpionen. Det er mitt stjernetegn, og jeg som er livredd for skorpioner. Jeg leser at folk født i dette tegnet kan være både tålmodige, utholdende, men sta som et esel. Videre sies det at en skorpion har evne til å gjennomskue andre mennesker. Så mitt råd er. Ikke lyv for en skorpion.

Stjernetegnet

Videre sier de som studerer i slike ting at selv om det stormer rundt en skorpion står de støtt uansett. Ett av elementene de er knyttet til er vann. Det kan jeg forstå, for jeg elsker lyden av vann. Enten det er bølger som vasker innover en strand, eller om det lyder fra plaskingen fra en fontene.
Ellers slår det vel ut på forskjellig måte med oss skorpioner også.

Skorpionen


Det er ikke særlig med blomster å se i naturen i november. Her var det grått og skodde i går og i dag. Da er det bare å gå i blomsterbutikkene og handle inn. De er mye fint å velge i. Med dette vi jeg hilse til alle skorpioner, og ønsker alle andre også en videre god november.

Her er grått
og skodde

Kjøp blomster
   
Mye å velge i
Nå blir det ikke mer blogg på en stund. Jeg skal igjen ut på tur. Den skal jeg selvsagt fortelle om når jeg kommer tilbake. Første blogg kommer tirsdag 20. november.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar