tirsdag 7. juli 2020

Om Haiti, juli 2020

Etter en mer grundig undersøkelse har jeg oppdaget at jeg har oversett flere små øystater som jeg ikke trodde var egne stater. Puerto Rico har jeg skrevet om, men så viser det seg at også Haiti er det. Haiti er en selvstendig republikk, og er en del av De store Antiller. Hovedstad og største by er Port- au- Prince. Haiti var opprinnelig fransk koloni, men ble uavhengig fra 1804. Haiti utgjør den vestlige tredjedelen av Hispaniola, og har knapt 11 millioner innbyggere.

Kart over Haiti

Kreolsk prates på gata blant folk flest på Haiti. Men her har vært en del uro, så USA har gått inn med  FN- soldater for å stabilisere urolighetene, men nå var det rolig. Vi var vi på vei mot Haiti som var en av havnene på cruiset vi var på i 2010. Først var vi noen dager i Miami, så cruise i Karibia.

Dina i Miami

Nå dro vi fra Miami

Vi var i flere havner i Karibia. Etter å ha besøkt Puerto Rico, var vår siste havn på cruiset Haiti. Men vi skulle besøke et privat område, og nå nærmet skipet seg havna der. Rett før vi kom, ble Haiti rammet av et sterkt jordskjelv som hadde styrke 7, 3. Det kom kl. 16. 53 lokal tid, det var en time før mørket kom. Det kom flere etterskjelv, det sterkeste av dem var på hele 5,9. Om lag 316 000 omkom, 1,2 millioner ble husløse og måtte bo i teltleirer.

Vi nærmer oss land

Det var diskusjoner om det var rett å besøke Haiti etter en så tragisk katastrofe som hadde rammet landet, men skipet hadde med nødhjelp til Haiti. Da vi gikk på land, var de i full gang å losse vann og proviant. Vi skulle besøke et område som cruiseselskapet leier, her var innegjerdet. Ingen som ikke jobbet på område fikk kom inn, og ingen turister fikk gå utenom gjerdet.

Vann er blitt losset
Og annen proviant
Privat område, Labadee

Her var et fint område med palmer og blomster som vi gikk gjennom for å komme til stranden. Haiti tjente på turistene. Cruisebåtene sysselsatte 300 av lokalbefolkningen, og ytterligere 200 får solgt sine varer til turistene. I tillegg får staten betalt 6 dollar for hver turist som besøker Haiti, det ble noe dollar fra vår familie som var med på turen.

Fint  område
 Palmer med store nøtter
Fine blomster

Vi kom til det fine strandområdet. Her fikk man leid solsenger, og da de to unge guttene kom med våre senger, fikk de en god sum for arbeidet, jeg syntes synd på dem. De hadde kanskje mistet familien sin i jordskjelvet. Nå ble det soling og bading for den som ønsket det. Vi fikk også gå til området man hadde buffeer med grillmat.

Fra den private stranden


Da vi senere gikk tilbake mot båten, holdt de fortsatt på å kjøre med lastebiler varer cruisebåten hadde med til den hardt rammede befolkningen. Et band spilte karibiske toner da vi var på vei  tilbake.

På vei mot skipet
Karibiske toner

Dette besøket på Haiti var spesielt. Da jeg stod på dekk og så avseilingen fra Haiti, var det nesten umulig å forestille seg at kun noen kilometer sør på området var stor nød grunnet det fæle jord skjelvet. Men slik er naturkreftene, ingen kan forhindre det. Dette var siste havn på cruiset, nå var neste Miami og fly hjem til Norge.

Vi drar fra Haiti

Cruiset snart over

Da må jeg føye Haiti opp på listen over stater jeg har besøkt. Da blir det stat nr. 68. Jeg så ikke mye av stedet, men jeg har vært der, dermed fører jeg opp Haiti.

Flagget til Haiti


   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar