tirsdag 28. oktober 2014

Lørdagsvandring oktober 2014, del 3

Da vi kom ned trappa fra Wilsesgate, kom vi rett ned til Møllergata skole, bygd i 1861 og stilen er  ny- renessanse. Dette er Norges eldste by-folkeskole. Denne skolen hadde Norges første og eldste skolemusikkorps som startet i 1901. Skolen har hatt kjente elever som Elsa Lystad, og Arve Opsahl.

Møllergata skole

Vi passerte Oslos første baptistkirke som ble bygd i 1898 i nyromantisk stil. Kirken har ca. 120 sitteplasser i kirkerommet, og ca. 80 på galleriet. Her blir holdt jevnlige gudstjenester på karensk, siden mange fra menigheten tilhører denne minoriteten i Myanmar. Kirken kalles Tabernakel, for i kirkeinteriørene betegner tabernakel en himmel, og i forskjellige trossamfunn blir det brukt om deres viktigste bygninger.



 Fra Fredensborgområdet gikk vi mot Torggata som går gjennom indre by, øst, og mot sentrum. Torggata er nylig gjort om til gågate. Langs gaten finnes mange restauranter, barer og kafeer. Vi finner også Torggaten på den norske utgaven av Monopol.

Fra Torggata

 Kulturkirken Jakob ligger helt i den østre del av gaten. Jakob kirke ble bygd i 1880 i nygotisk stil. Den tjente som sognekirke her i området i 105 år, inntil befolkningen omkring ble kraftig redusert på grunn av det ble et kontorområde. Mange av de gjenværende hørte til andre religiøse tradisjoner enn den lutherske, dermed ble kirken nedlagt som sognekirke i 1985.

Kulturkirken Jacob

    Kirken ble stående tom og det var på tale å rive den, men blant andre byantikvaren protesterte og fredet bygget. Kirken ble gjenåpnet i 2000 med navnet: Kulturkirken Jakob. Nå spilles her konserter, teater, dansestykker osv. Hovedinngangen var stengt, men jeg fikk en stuss da jeg så inn en sidedør. Her var mulig å få tatovering.

Denne stod utenfor


Jeg studerte en bygård fra 1880- årene der fasaden hadde vært malt i forskjellige farger, men nå er disse lagene med maling pusset bort. Nå kan vi se de opprinnelige maleriene som i starten dekket fasaden.

Bygård fra 1880- årene


Tenk å male over dette

 I Torggata ligger også to små, men fargerike bygårder bygd i 1884. På bildet ser vi det har vært kjøre- port for hest og kjerre mellom bygårdene, så de kom seg til gårdsrommet bak bygningene..

Fargerike bygårder

 Her er forretningsgårder helt fra 1860- tallet, og er dermed noen av de eldste forretningsgårder i området. På den tiden var bygningene staselige og moderne, og en kan godt forestille seg hest og kjerretrafikken i gata og folket i 1860- tallets mote spasere forbi.

Fra 1860- tallet

   Vi studerte Torggata Bad som ble bygd i 1925. Stilen er nyklassisisme, med doriske søyler på framsiden. Badet var klart det største i hovedstaden da det åpnet. Her var svømmehall, romerbad, dusj og egne avdelinger for karbad. Badet ble svært populært, særlig på 1940- tallet, men det stengte i 1980. I bygningen er nå konsertscenen Rockefeller, samt mange serveringslokaler.

Torggata Bad

  Samfunnshuset blir på folkemunne kalt Sentrum Scene fordi den ligger i bygget. Samfunnshuset ble bygd i 1941 og er et digert 8. etasjes firkantet bygg. På 1950- tallet var det kino her, og 20. september 1956 var det premiere her på filmen: Rock around the clock. Etter filmen ble det opptøyer mellom ungdommen som samlet seg på utsiden av kinoen, politiet kom for å fjerne dem. Opptøyene spredte seg til andre deler av Oslo og holdt på i to dager. Dette er blitt kalt for: Rockeopptøyene i Oslo.

Sentrum Scene

Nå hadde vi gått runden som var planlagt. Vi ble enige om å gå inn på Politikeren, et sted som ligger på Youngstorget. På veggene inne henger bilder av mange politikere.

Inne på Politikeren


Det hadde vært en lærerik vandring i områdene vi hadde gått. En svært interessant lørdag ettermiddag i fint vær.

Vandringen over

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar