tirsdag 21. oktober 2014

På Ibsenmuseet,-14

I går var jeg i Oslo på Ibsen- museet. Jeg hadde vært der en gang før for noen år siden, men hadde lyst å se det igjen. Her rett nedenfor slottet bodde Henrik Ibsen fra 1895- 1906.

Ibsen- museet

Jeg ventet på en omvisning i leiligheten han bodde her i Arbinsgate 1. Mens jeg ventet ruslet jeg rundt og så på bilde av Henrik Ibsen (1828- 1906). Ibsen regnes som skaperen av det moderne drama. Etter Shakespeare er Ibsen mest spilte dramatiker

Henrik Ibsen 

Et Dukkehjem ble Ibsens gjennombrudd i 1879. Han anla etter hvert det berømte kinnskjegget og begynte å gå i høge flosshatter. Ibsen var ikke særlig høg, bare 1,61 m dermed gjorde flosshattene dikteren høgere. Nede på museet var en utstilling med flosshatter.

Flosshatter

Ibsen ble gift med Suzannah Daae Thoresen. Hun vokste også opp i Stokksund på Sunnmøre der faren var prest. De fikk ett barn, sønnen Sigurd. Ibsen bodde nesten 30 år i utlandet, både i Tyskland og Italia. Der skrev han han mange av sine mest kjente skuespill.

Henrik Ibsen

  
Guiden kom, og vi gikk opp i leiligheten, men ingen bilder var lov å ta. Mange rom i leiligheten, men ikke så store. Kan nevne dagligstue, bibliotek, kjøkken, to soverom, ikke minst et svært innebygget badekar. Men finstuen der han mottok fint folk, var et stilig rom med silkestoff på stolene, og lekker høg ovn som var pynt i seg selv i ene hjørnet.

Fra Finstuen

Ikke minst så vi arbeidsværelset til Ibsen. Her satt han og skrev fram til han hver formiddag spaserte til Grand Cafe der han hadde sitt faste bord. I denne leiligheten bodde han de siste 11 år av sitt liv. Ibsen gav ut 26 dramaer og en diktsamling. Han skrev det fortellende diktet som alle kjenner: Terje Vigen, 1862.

Fra Ibsens arbeidsværelse

Da Ibsens kone Suzannah døde i 1914, gav sønnen Sigurd Ibsen en del av leiligheten til Kristiania kommune. Ibsen- museet vi ser nå ble åpnet i 1990, og her bodde altså Ibsen fra 1895 til 1906.

Fru Henrik Ibsen

  Henrik Ibsen og Suzanna fikk ett barn, sønnen Sigurd ( 1889- 1930) som utdannet seg som jurist. Sigurd Ibsen var skribent, diplomat og politiker. Han giftet seg med datteren til Bjørnstjerne Bjørnson, Bergljot. Sigurd og Bergljot fikk også bare en sønn, Tancred Ibsen som ble en respektert filmregissør.

Sigurd Ibsen


Men nå hadde jeg sett Ibsen- Museet, leiligheten der vår berømte forfatter skrev to av sine siste skuespill: Johan Gabriel Borkman, og: Når de døde vågner. Henrik Ibsen som er en av de største i verdenslitteraturen.

Vår berømte Henrik Ibsen
 
 
Etter dette besøket gikk jeg til kafeen Pascal og tok en kaffe. Der var så mye lekkert av kaker og desserter at valget ble vanskelig. Dermed bestilte jeg både kake og dessert. Her drakk jeg min kaffe og tenkte på det jeg hadde sett og hørt om vår dramatiker, en av de største i verden.

Kafeen Pascal

Lekkerbiskener

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar