torsdag 23. oktober 2014

Utstilling I Oslo, oktober 2014

Mandag besøkte jeg som fortalt Ibsen- museet. På vei dit oppdaget jeg en fotoutstilling på plassen foran Utenriksdepartementet. Plassen fikk navnet 7. juni- plassen i 1962 til minne om oppløsningen av unionen i 1905 som skjedde på denne datoen. Her står en statue av Kong Haakon VII. Her på plassen stod store montere med bilder av kongefamilien, jeg glemte å ta oversiktsbilde.

7. juni- plassen

Bildene stod utstilt i store glassmontere som jeg gikk rundt og studerte og tok bilder. I forbindelse med Grunnlovsjubileet ville fotograf Sjøwall med denne utstillingen hylle fotografiet som uttrykksform. Bildene var store portrett, eller samlebilder slik vi ser nedenfor.

Samlebilde

Da synes jeg det passer å minne om de eldste kongelige, kongen som ble valgt til norske regent og hans lille familie, men som vokste til etter hvert. Kongen valgte i 1905 navnet Haakon. Men var døpt: Christian Fredrik Carl Georg Valdemar Axel, prins av Danmark og Island.

Kong Haakon VII

 Dronning av Norge ble da hans hustru Maud Charlotte Mary Victoria. Hun ble født i London i 1869 med tittelen: Hennes kongelige høyhet prinsesse Maud av Storbritannia og Irland. Hennes far ble senere kong Edvard VII av Storbritannia.

Dronning Maud

I hjemlige kretser ble hun kalt for Harry, for hun var opptatt av idrett. Hun var den første kvinne som kom på et norsk frimerke. Dronning Maud døde i London i 1938. Bildet var på utstillingen.

På et norsk frimerke


Da det nye kongeparet flyttet til Norge hadde de med sitt eneste barn som da het: Alexander Edward Christian Fredrik. Han hadde tittelen prins av Danmark. Han var født i 1903, dermed 2 år da han kom til Norge, og ble norsk kronprins med navnet Olav, og senere konge av Norge.

Kong Olav V


    
Daværende kronprins Olav giftet seg med sitt svenske søskenbarn: Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra, Hun var født i 1901 med tittelen svensk og norsk prinsesse. Men tittelen norsk prinsesse falt bort ved unionsoppløsningen i 1905. Da hun giftet seg med kronprins Olav i 1929, ble hun norsk kronprinsesse, men ble aldri dronning, for hun døde i 1954. Kong Olav døde i 1991.

Kronprinsesse Märtha

    Olav og Märtha hadde tre barn. Den eldste var prinsesse Ragnhild Alexandra født 1930. Hun giftet seg med skipsreder Erling Lorentsen i 1953. De flyttet til Brasil, og bodde i Rio de Janeiro. Ragnhild døde der i 2012. De fikk tre barn. De to neste bildene var ikke på utstillingen.

Prinsesse Ragnhild som ung

Ragnhild og Erling som
brudepar 1953
 
Neste barn var prinsesse Astrid Maud Ingeborg født i 1932. Hun giftet seg i 1961 med Johan Martin Ferner som var forretningsmannen. Det ble en del diskusjon om dette på grunn av at han var skilt, men det gav seg. Prinsesse Astrid har gjort en flott jobb for kongehuset og gjør det enda. Paret har fem barn. Disse bildene var heller ikke på utstillingen.

 Prinsesse Astrid som ung

Brudeparet Ferner 1961

  Sist i barneflokken var prins Harald født i 1937. Han, søstrene og kronprinsesse Märtha bodde i USA under Andre verdenskrig. Hangiftet seg i 1968 med Sonja Haraldsen født i 1937. Det ble også stor diskusjon, men Harald stod på sitt. Vi må kunne si hun var en pen dame noe hun er enda. De tre bildene som kommer under, var ikke på utstillingen.

I yngre dager

Pen dame

Dronning Sonja

1

 Kongeparet har som kjent to barn, men jeg tror vi setter strek her. De var heller ikke avbildet på utstillingen. Kongeparet har gjort en god jobb for Norge, men det spørs om det også blir satt strek når de har gjort sin gjerning. Jeg kan ikke se noe kongelig som kommer etter. På utstillingen var kun bilder av kongeparet som unge. Det passer å avslutte med det.

Da de var unge

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar