mandag 20. juli 2015

Besøk på Oscarshall, og Norsk Folkemuseum, juli 2015, del 1

Søndagsturen i går ble innholdsrik. Først møtte vi i Oslo, de av oss fra familien som kunne. Derfra buss til Bygdøy der vi skulle starte med besøk på Oscarshall. Lystslottet regnes som et av hovedverkene innen nygotikken i Norge.

Utenfor Oscarshall

Vi bestilte omvisning i slottet, og mens vi venter på det så vi oss rundt ved slottet. Fin utsikt mot fjorden .

Fin utsikt

Oscarshall ble bygd på oppdrag av kong Oscar I og dronning Josephine, i perioden 1847- 1852. En dansk arkitekt tegnet lystslottet. Slottet regnes som et av de viktigste nasjonalromantiske minnesmerker i Norge. På bildet under ser vi slottet fra parken nedenfor.

Stilig lystslott

Oscarshall står fram som et monument over norsk kunst og kunstindustri på midten av 1800- tallet.
Under ser vi mot slottet fra der vi satt.

Utsikt til slottet

Parken ble anlagt i 1850- 1853, og ble tegnet slik at den lå som et lite smykke i terrenget. Slottet er inspirert av engelske herreseter og av de tyske nygotiske slottene.

Parken

Det nærmer seg omvisning


Inne i slottet var det forbud mot å ta bilder, så vi fikk bare se på stasen, men mye fint å se. Vi var også oppå taket og så på utsikten.

Utsikt fra taket

Etter omvisningen kjøpte jeg kort fra to av rommene. Datidens norske kunstnere fikk i oppdrag å utsmykke interiørene. Første rommet vi kom inn i var hallen som var i knallblå farge.

Hallen
 
Neste bildet viser spisestuen. Her var flere store, vakre malerier av kjente norske kunstnere som viser motiv fra norsk natur. Ellers kunstnerisk norsk trearbeid. En fin sal. Ellers var rommene varierte og interessante, men uten bilder tar jeg ikke med mer om det. Jeg råder til et besøk på Oscarshall.

Spisesalen

Etter besøket på Oscarshall lystslott spaserte vi mot Norsk Folkemuseum. Været var fint og en god del besøkende i samme ærend som oss. Da vi nærmet oss inngangen, kom vi forbi et blomsterutsalg med masse nydelige blomster.

Fine blomster
   
Så kom vi til Norsk Folkemuseum og kjøpte billetter. Dette er et stort friluftsmuseum med samlinger fra hele landet, og viser byggeskikk og dagligliv fra by og bygd.

Inngangen

Først besøkte vi et hus der vi så innredninger fra tannlegekontor. Ett var fra 1930- tallet. Det andre vi så var fra 1960- tallet. Det minnet meg om tannlege Fannemel sitt kontor i Ulsteinvik fra den tiden jeg var livredd for slike kontor.

Tannlegekontor fra 1930- årene


Fra 1960- årene

Så kom vi til en kolonialbutikk fra 1800- tallet som stod på Vaterland ved Grønland i Oslo. De var artig å gå inn og se.

Kolonialen

Fra andre siden

En av oss falt for fristelsen til å kjøpe en boks med drops. Boksen var et lite kunstverk, og det var den kjøperen falt for.

Det ble handel

Dekorativ boks

Del 2 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar