onsdag 22. juli 2015

Oscarshall, og Norsk Folkemuseum, juli 2015, del 3

På Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum kan vi se 160 historiske bygninger som er flyttet til museet. Nå var vi kommet til en bygård fra Frogner, den var fra 1865.

Bygården

Vi gikk inn og så først en malerforretning som hadde tilhørt malermester Sigvart Jensen. Den hadde vært i sving fra 1884- 1969.

Fra malerforretningen

 Vi gikk opp trapper og kom til leiligheter fra forskjellige epoker. Blant annet en fra 1960- tallet.  1960- årene var preget av en gradvis velstandsøkning her i landet.

Kjøkken fra 1960- tallet

Jeg kjente igjen møblene fra den gang. Det meste var i teak, det var in den gangen. Nedenfor ser vi fra en stue fra 1960- årene.

Kjente møbler

Vi gikk ut og ruslet videre. Da passerte vi en bensinstasjon fra 1928 som hadde stått i Holmestrand.

Gammel bensinstasjon

Nå kom vi til gamle, solide bygninger som et uthus fra Telemark fra 1754. Fint trearbeid på husa. Vi studerte også hus fra en bondegård fra Valle i Setesdal 1650- 1700.

Uthus fra Telemark

Hus fra Valle i Setesdal

Jeg synes det var artig å se den rosa prestegården som hadde stått i Leikanger ved Sognefjorden. Det er første gang jeg har sett en rosa prestegård. Vanligvis er de hvite.

Rosa prestegård

Gården ble bygd til presten Geelmeyden i 1752. Den kom hit til museet i 1911. Undersøkelser har vist at fasaden som fikk ny kledning og nytt utseende mellom 1820- 1835, var malt rosa før det ble hvitmalt senere på 1800- tallet. Et oljemaleri fra 1840- tallet viser av prestegården var rosa, derfor har museet valgt den rosa fargen.

Prestegården sett fra andre siden

Men største stasen synes jeg var stavkirken som var oppført på Gol på 1200- tallet. Stavkirker er som enestående kunstverk.

Stavkirken
 
Et kunstverk

Vi gikk inn, men der var temmelig mørkt siden der ikke er vinduer. Likevel fikk vi et inntrykk av alterdelen og en lysning over en nisje.

Ved alteret

En svak lysning

Fra inngangspartiet

En lærerik vandring på Norsk Folkemuseum. Nå ruslet vi ut fra området og mot bussen vi skulle ta til Rådhusplassen.

Ved utgangen til museet

Da vi ankom Rådhusplassen, bestemte vi oss for å spasere til Kvadraturen. Da passerte vi fine, blå blomster. Det endte med at vi satte oss på en uteservering og tok en matbit.

Blå blomster
 
På uteserveringen

Da tar jeg en pause på bloggen, for jeg skal sammen med flere fra familien på sommertur. Det blir litt av en opplevelse, så det blir mange blogger om reisen når jeg kommer hjem om knapt tre uker. Ha en videre strålende sommer.

Kos med Janis

 Neste blogg 10. eller 11. august.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar